Tahıl anlaşması, Türkiye’nin “isteği” üzerine Moskova’nın ültimatomu atlanarak uzatıldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Tahıl anlaşması, Türkiye'nin "isteği" üzerine Moskova'nın ültimatomu atlanarak uzatıldı

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre. Rus yetkililer, Moskova’nın taleplerini görmezden gelerek tahıl anlaşmasının geçerlilik süresinin 60 gün daha uzatıldığını kabul etti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “İtiraz üzerine, başta anlaşmanın tarafları olan Türk ortaklar olmak üzere, sözleşmenin 17 Temmuz dahil olmak üzere iki ay daha uzatıldığı ve herhangi bir değişiklik yapılmadığı bildirildi.” denildi.

Aynı zamanda, Rus diplomatlar, pratikte anlaşmanın yalnızca Ukrayna kısmının uygulanması ve Rusya’nın taleplerinin göz ardı edildiğinden şikayet ettiler. Ayrıca Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna tahılının ağırlıklı olarak zengin ülkelere ihraç edildiği iddiasına kızıyor (daha önce Ukraynalı yetkililer, Rusya Federasyonu’nun bu açıklamalarının gerçeğe uymadığını rakamlarla açıklamıştı).

Sonuç olarak, Rusya Dışişleri Bakanlığı taleplerini bir kez daha hatırlattı:

  • “Rosselkhozbank”ı SWIFT’e yeniden bağlayın;
  • Tarım makineleri için yedek parça teslimatlarının Rusya’ya yeniden başlatılması;
  • Rus tarım ihracatının nakliye lojistiği ve sigortası üzerindeki yaptırım kısıtlamalarını kaldırmak;
  • “Togliatti-Odessa” amonyak boru hattının yeniden faaliyete geçmesi;
  • Yurtdışındaki Rus şirketlerinin varlıklarının çözülmesi.

Moskova, “Bu gereklilikler yerine getirilmeden Karadeniz Girişimi’nin genişletilmesi prensipte sözkonusu olamaz ve anlaşma 17 Temmuz’dan sonra feshedilecek” diye ekledi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com