Soğuk Savaş’tan bu yana ilk kez. NATO, Rusya’nın saldırısı durumunda planları onaylayacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
NATO, Ukrayna sınırında Rus askeri varlığının oluşturulmasıyla ilgili olarak bir bildiri yayınladı

Temmuz ayında Vilnius’ta yapılacak zirvede NATO liderleri, Soğuk Savaş’tan bu yana ilk kez ittifakın Rusya Federasyonu’nun bir saldırısına nasıl karşılık vereceğini ayrıntılı olarak açıklayan binlerce sayfalık gizli askeri planı onaylayacaklar.

Reuters’in belirrtiğine göre bu adım köklü bir değişiklik anlamına geliyor; çünkü NATO on yıllardır büyük ölçekli savunma planları geliştirme gereğini görmedi: İttifak, Sovyet sonrası Rusya’nın artık varoluşsal bir tehdit oluşturmadığına inanıyordu. Ancak Ukrayna’daki savaş nedeniyle NATO, Moskova gibi bir düşmanla olası bir çatışmanın patlak vermesinden çok önce ittifakın tüm planlarını yerine getirmesi gerektiği konusunda uyarıyor.

Üst düzey bir askeri yetkili olan Amiral Rob Bauer, “Kriz yönetimi ile toplu savunma arasındaki temel fark şudur: Zaman çerçevesini biz değil, düşmanımız belirler. Her an çıkabilecek bir çatışmaya hazırlıklı olmalıyız.” dedi.

İttifakın bölgesel planları olarak adlandırdığı şeyi ortaya koyarken NATO, ülkelere kuvvetlerini ve lojistiklerini nasıl modernize edecekleri konusunda da rehberlik edecek.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Soğuk Savaş’ta olduğu gibi, belirli birlikleri belirli bir bölgeyi korumak için görevlendirecek olan gizli belgelerle ilgili olarak, “Müttefikler tam olarak hangi kuvvetlere ve yeteneklere ihtiyaç duyulduğunu, özellikle de nerede, neyi ve nasıl konuşlandırılacağını bileceklerdir” dedi.

2022’deki NATO liderleri zirvesinde ittifakın yeni bir stratejik konseptinin onaylanmıştı. Rusya, müttefiklerin güvenliğine yönelik “en ciddi ve en doğrudan tehdit” olarak tanımlanmıştı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com