FT: Ukrayna’ya Eylül ayına kadar süre verildi, ardından müzakereleri zorlayacaklar

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
fotoğraf: t.me/V_Zelenskiy_official

Kiev’in önemli askeri başarıları tüm dünyaya göstermek ve Batı’dan alınan silahların boşa gitmediğini kanıtlamak için Eylül ayına kadar süresi var. Ukrayna ordusunun başarısı ne olursa olsun, Batı yardımının sonbaharda azalması muhtemel.

Bir dizi Avrupalı yetkili, Financial Times’a isminin açıklanmaması koşuluyla böyle bir açıklamada bulundu.

Onlara göre, Batı’nın Ukrayna’ya yaptığı askeri yardım, muhtemelen zirveye yaklaşıyor ve ABD’deki iç siyasi durum nedeniyle yakında azalmaya başlayacak. Bu nedenle, Kiev’in müdahalecilere karşı kesin bir zafer elde etmek için çok az zamanı var.

Makalede, “Ukrayna’nın müttefikleri, Rusya’ya karşı mücadelesinde askeri desteğin zirveye yaklaştığından korkuyor ve üst düzey Avrupalı yetkililer, ABD’nin tartışmalı bir başkanlık kampanyasına girerken, gelecek yıl yardım akışlarında [olası bir azalma] konusunda giderek daha fazla endişe duyuyor” denildi.

Yayın, ABD’nin Ukrayna’ya ana silah tedarikçisi olduğunu belirtiyor. Amerikalı yetkililere göre, Ukrayna’ya önceden onaylanan yardım miktarları, beklenen büyük karşı saldırı da dahil olmak üzere savaşın yaklaşık beş ayı daha yetecek.

Ancak, geçen yıl onaylanan Ukrayna’ya yönelik 48 milyar dolarlık büyük Amerikan yardımı paketi şimdiden tükeniyor. Avrupalı müttefikler, Ukrayna’ya yardımın tavsiye edilebilirliği konusundaki tartışmanın yoğunlaştığı Kongre’de bir oylama gerektirdiğinden, Washington’ın bu miktarda fonu tekrar tahsis edebileceğinden şüphe ediyor.

Üst düzey bir yetkili gazeteye verdiği demeçte, “Aynı düzeydeki yardımı sonsuza kadar sürdüremeyiz.”

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna’yı gerektiği kadar desteklemeye hazır olduğunu alenen gösteriyor. Ancak ABD, Ukrayna’ya silahlarla yardım etme konusundaki isteksizliğini zaten belirtmiş olan Donald Trump’ın mevcut başkana rakip olduğu seçim öncesi başkanlık yarışına giriyor.

Demokrat ABD Senatörü Chris Murphy, “Donald Trump‘ın söylediklerinin, bu konunun Kongre’de ne kadar karmaşık hale geldiğiyle çok ilgisi var. Ukrayna’ya fon sağlama konusundaki duruşu, büyük ölçüde [Ukrayna’ya] yardımı yeniden ele almamız gerekirse, ne olacağına bağlı olacak” dedi.

ABD ile Ukrayna konusunda düzenli temaslarda bulunan bazı müttefikler, Washington’un önümüzdeki beş ayı çatışmanın sonucu ve Kiev’in sahadaki durumu değiştirmesi için ‘son gerçek şans’ olarak gördüğünü söylüyor.

Adı açıklanmayan bir Avrupalı yetkili yayına verdiği demeçte, “Amerika’nın, tüm bu yardım paketlerinin Ukrayna’nın kazanımları açısından başarılı olduğunu kanıtlaması için, iç amaçlar da dahil olmak üzere bu savaşı bir başarı olarak sunması önemlidir.” dedi.

Tüm savaş için dönüm noktası, BM Genel Kurulu’nun bir sonraki oturumunun ve G20 liderler zirvesinin yapılacağı Eylül ayı olabilir. Kiev ve ortaklarını Moskova ile müzakere masasına oturmaya zorlamak için dünya toplumunun Kiev ve ortakları üzerindeki baskıyı artırması için bir bahane olacaktır.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili “Eylül ayına kadar gidersek ve Ukrayna önemli bir ilerleme kaydetmezse, [Batı] üzerinde onları (Kiev) müzakereye zorlamak için uluslararası baskı çok büyük olacaktır. Karşı saldırı onları mağlup ederse aynı şey Rusya için de geçerlidir.” dedi..

Ancak Batılı yetkililer, Ukrayna’nın benzeri görülmemiş NATO standartlarında silah sevkiyatıyla desteklenen karşı saldırısının, Putin’i bir tür barış şartı üzerinde anlaşmaya zorlayacak büyük başarılar getireceğini hâlâ umuyor.

Bununla birlikte, Ukrayna’nın başarılı bir karşı saldırısı bile Kiev’i müzakere etme dürtüsünden kurtarmıyor gibi görünüyor. Ukraynalılar, Batı tarafından zaten sağlanan silahların beklenebilecek maksimum miktar olduğu argümanıyla ikna edilecekler.

Yayının muhatapları, “Avrupa silah fabrikaları tam kapasite çalışırken, ABD bütçesi artık çek yazmaya devam etme esnekliğine sahip değil.” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com