ABD hükümeti, Rusya Federasyonu’ndaki yüzlerce kişi ve kuruluşa daha kapsamlı yaptırımlar açıkladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukrayna, Rusya Federasyonu'nun "FATF kara listesine" dahil edilmesini istedi

Amerika Birleşik Devletleri, G7 ve diğer uluslararası ortaklarla koordinasyon halinde, Rusya’ya yönelik bu kez yüzlerce kişi ve kuruluşu kapsayan küresel ve ekonomik yaptırımların genişletildiğini resmen duyurdu.

ABD Maliye Bakanlığı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi’nin (OFAC) yayınladığı mesajda ABD Hazine Bakanı Janet Yellen “Başkan Putin’in yasadışı ve sebepsiz savaşının başlamasından bu yana, küresel koalisyonumuz, Rusya’nın işgal etme kabiliyetini sınırlarken Ukrayna’yı desteklemeye odaklandı. Bugünkü adımlar, Putin’in barbarca işgalini gerçekleştirme kabiliyeti üzerinde daha fazla baskı oluşturacak ve Rusya’nın yaptırımlardan kaçınma girişimlerini durdurmak için ortak bir küresel çabaya katkıda bulunacak” dedi.

ABD Hazine Bakanlığı’nın Cuma günü açıklanan yaptırımları 22 kişi ve 104 kuruluşu hedef alıyor ve 20’den fazla ülke ve yetki alanındaki kişi ve kuruluşlara uygulanıyor. Kısıtlamalar, daha önce Rusya’ya uygulanan yaptırımları ve diğer ekonomik önlemleri atlatmaya veya bunlardan kaçınmaya çalışanları hedefliyor. Ayrıca kısıtlamalar, Rusya Federasyonu’nun kritik teknolojileri elde etmek, enerji üretimi fırsatlarını genişletmek ve ayrıca kendi finansal hizmetler sektörünü teşvik etmek için kullandığı kanalları ve planları da kapsıyor. Kısıtlamalar ayrıca Rusya ekonomisinin yeni sektörlerini hedefliyor ve Rusya Federasyonu’nun yeni hizmet kategorilerine erişimini engellemeyi amaçlıyor.

Aynı zamanda ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 200’e yakın kişi, kuruluş, gemi ve uçağın mal varlığına yaptırım uyguladığı veya mal varlıklarını bloke ettiği aktarılıyor. Buna paralel olarak ABD Ticaret Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşında ihtiyaç duyduğu mallara erişimini engellemek için ihracat kontrollerinin uygulandığı kategorileri önemli ölçüde genişletti ve 71 tüzel kişiyi “kara listeye” ekledi.

Buna karşılık, Hazine Bakanlığı’nın Mali Suçları Uygulama Ağı (FinCEN) ve Sanayi ve Güvenlik Bürosu (BIS), uluslararası finans kuruluşlarına Rusya’nın ihracat kontrol kısıtlamalarını olası bir şekilde kaçırması konusunda tetikte olmalarını isteyen ortak bir uyarı yayınladı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com