Avrupa Konseyi zirvesi Rusya’ya Ukrayna, Moldova ve Gürcistan’daki askerlerini çekmesi çağrısında bulundu.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Avrupa Konseyi’ne üye 46 ülkenin devlet ve hükümet başkanları, Rusya’yı Ukrayna, Gürcistan ve Moldova’daki tüm askerlerini derhal ve koşulsuz olarak geri çekmeye çağırdı.

İzlanda’daki Avrupa Konseyi zirvesinin “Reykjavik Deklarasyonu – Değerlerimiz etrafında birleştik” nihai belgesinde. Avrupa Konseyi’ne üye devletlerin devlet ve hükümet başkanlarının “Rusya’nın Ukrayna’ya karşı saldırgan savaşına karşı birlik olmak ve Konsey’in diğer önceliklerini ve yönlerini belirlemek için 16-17 Mayıs 2023’te Reykjavík’te bir araya geldiği belirtiliyor.”

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaşla, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’da barış projesinin üzerine inşa edildiği “Bir daha asla” sözünü tamamen çiğnediğine dikkat çekildi. Bu arka plana karşı, Avrupalı üye devletlerin liderleri, “değerlerimiz etrafında birleşme ve Rusya’nın uluslararası hukukun ve savunduğumuz her şeyin alenen ihlali olan Ukrayna’ya karşı saldırgan savaşına karşı çıkma kararlılıklarını” vurguladılar.

Belgede “Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırı savaşından ve Rusya’nın Gürcistan’a yönelik saldırısından etkilenenlerle dayanışma içindeyiz ve bunu en güçlü şekilde kınıyoruz. Rusya Federasyonu’nu uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmeye ve birliklerini Ukrayna’dan derhal çekmeye toplu olarak çağırıyoruz, Gürcistan ve Moldova Cumhuriyeti’nin tam ve koşulsuz olarak, uluslararası kabul görmüş sınırları içindeki egemenliklerine, bağımsızlıklarına ve toprak bütünlüklerine sarsılmaz desteğimizi yineliyoruz” denildi.

46 ülkenin devlet ve hükümet başkanları da Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırgan savaşının “sadece uluslararası hukukun ihlali değil, demokrasilerimize yönelik bir saldırı” olduğunu vurguladı.

Avrupa Konseyi’ne üye 46 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı iki günlük zirve 16-17 Mayıs tarihlerinde İzlanda’nın başkentinde düzenlendi. Zirvenin gündemindeki ana konulardan biri Rusya’nın Ukrayna’ya Saldırganlığının Neden Olduğu Uluslararası Zarar Kaydının oluşturulmasıydı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com