Ukrayna Parlamentosu arazi piyasasını yeniden oylayacak. Tasarının son hali.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Meclisi Verkhovna Rada, 2278-10 sayılı tarım arazilerinin satışa açılmasına ilişkin tasarıyı ikinci oylaması için kabul etti. Tasarı yabancıların arazi mülkiyeti edinme yasağını öngörüyor.

Delo.ua’nın verdiği habere göre tasarıda, tarım arazilerinin mülkiyeti ve toplam arazi alanı ile ilgili olarak Toprak Kanunu’nda değişiklikler öngörülmektedir.

Tasarıya göre, tarım arazilerinin mülkiyetini kazanabilecekler şunlardır:

  • Ukrayna vatandaşları;
  • Katılımcıları sadece Ukrayna vatandaşı ve/veya eyalet ve/veya bölgesel topluluklar olan Ukrayna yasalarına göre oluşturulan ve tescil edilen Ukrayna tüzel kişiliği;
  • Bölgesel topluluklar;
  • Devlet.

Referandumun onaylanması da dahil olmak üzere her koşulda, arazinin mülkiyetinin yasak olduğu kişiler ve kuruluşlar:

  • Katılımcıları veya yararlanıcıları yabancı olan tüzel kişiler. Devlet arazileri ve toplumsal mülkiyet ile birlikte birim sahiplerine tahsis edilen ve Ukrayna devlet sınırına 50 km’den daha yakın olan araziler (deniz yoluyla geçen devlet sınırı hariç);
  • Katılımcıları veya nihai faydalanıcıları Rusya Federasyonu vatandaşı olan tüzel kişiler;
  • Terör örgütlerine mensup olanlar ;
  • Katılımcıları veya lehtarları yabancı devlet olan tüzel kişiler;
  • Nihai faydalanıcıyı belirlemenin imkansız olduğu tüzel kişiler;
  • Yararlanıcıları off-shore bölgelerinde kayıtlı tüzel kişiler;
  • Yaptırımların uygulandığı kişiler ve tüzel kişiler;
  • Suçtan elde edilen gelirlerin aklanmasıyla mücadele alanında işbirliği yapmayanlar listesinde yer alan devletlere kayıtlı tüzel kişiler.

Tasarıya göre, bir vatandaşın sahip olduğu toplam tarım arazisi alanı 10 bin hektarı aşamaz. Bir tüzel kişi tarafından sahip olunan arazi (bankalar ve kredi kurumları hariç) bölgedeki tüm katılımcılarının sahip olabileceği toplam arazi alanını geçemez, ancak 10 bin hektardan da fazla olamaz.

Ayrıca, arsa bedelinin ödenmesine ilişkin ödemelerin nakit olmayan bir şekilde yapılması öngörülmektedir.

Ayrıca, bu tür bir hakkın elde edildiği fonların veya diğer varlıkların kaynaklarını doğrulayan belgelerin yokluğunda, geri ödenebilir sözleşmeler kapsamında mülkiyet hakkının elde edilmesine izin verilmeyecektir.

Ukrayna Başbakanı Aleksey Gonçaruk‘un danışmanına göre, 14 Ocak’ta Ukrayna’nın Verkhovna Rada‘sında Ukrayna‘daki tarımsal arazi pazarının açılması için oy kullanılacaktır.

Gonçaruk “2178-10 sayılı toprak yasasının parlamentoda ele alınması engellenmiştir. Yönetmeliklere göre, ikinci okuma metni değerlendirme tarihinden 10 gün önce sunulmalıdır. Karşılaştırmalı tablo parlamento portalında henüz yayınlanmıştır. Buna göre, 14 Ocak’taki ilk genel kurulda parlamento oy verebilir. Tüm resmi prosedürler tamamlandı. Şimdi mesele sadece siyasi irade ve yüzyıllık reform yapma arzusudur.” diye Facebook sayfasında yazdı.

Ona göre, tasarının 2528 sayfasında yapılan 4018 değişiklik gönderildi. Bunlardan 2.000’den fazlası referandumla ilgilidir. Değişiklikler tablosundaki referandum kelimesi 4178 defa geçmektedir.

Gonçaruk’un danışmanı “Aslında, bu yasal spamdır, çünkü referandum arazi yasasında değil, başka bir yasada yazılması gerekmektedir. Tüm düzenlemeler, her biri sistematik düzenlemeyi destekleyen 9 blokta birleştirilmiştir. Salonda değerlendirmenin parlamento düzenlemesinin 119. maddesi uyarınca yapılması önerilmektedir.” dedi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com