Politico: Ukrayna’nın AB üyeliği Türkiye’nin bloğa katılmasını engelleyecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Politico: Ukrayna'nın AB üyeliği Türkiye'nin bloğa katılmasını engelleyecek

Avrupa Birliği, Türkiye’nin AB’ye katılımıyla ilgili müzakerelerin yoğunlaşmasından endişe duyuyor. Bu, bloğun daha fazla genişlemesini ve Ukrayna’nın girişini engelleyebilir. Önce Ukrayna girerse, Türkiye asla AB’ye giremez. Piyasa, bu iki devletin aynı anda katılımına dayanamayacak.

Politico’nun bildirdiğine göre, Kemal Kılıçdaroğlu Türkiye’nin bir sonraki cumhurbaşkanı olursa ve ülkenin AB üyeliği konulu tartışmaları yeniden başlatırsa, bu Ukrayna’nın üyeliği konusundaki “çok hassas bir tartışmayı” karmaşık hale getirebilir. Aynı zamanda bu konuda “Kiev, Ankara’dan çok daha geniş bir siyasi desteğe sahip”.

Brüksel ve Avrupa Birliği’nin diğer başkentleri, Ukrayna ve Batı Balkan ülkelerinin bloğa katılmaları halinde “Türkiye’nin asla AB’ye katılmayacağını açıkça anlamaları” gerekeceğine inanıyorlar. Yayının muhataplarından birinin açıkladığına göre, Kiev’in üyeliği artık Rusya tarafından başlatılan geniş çaplı bir savaş zemininde “jeopolitik bir gereklilik” olarak görülüyor.

Bir AB yetkilisi isminin açıklanmaması kaydıyla “Bir noktada, Ukrayna ve Batı Balkanlar’ın son genişleme olduğunu açıkça belirtmemiz gerekecek. AB’nin hem Türkiye hem de Ukrayna ile başa çıkabileceğini hayal etmek imkansız. Pazar buna dayanamaz.” dedi.

AB genişlemesi

Şubat 2023’te Ukrayna’nın AB’ye katılım yükümlülüklerinin %72’sini yerine getirdiği öğrenildi .

AB ülkelerinin bu yılki kış zirvesinde Ukrayna ve Moldova’nın Avrupa topluluğuna katılımı konulu müzakerelere başlama olasılığını tartışması bekleniyor .

Türkiye 1999 yılından beri AB aday ülkesidir. Üyelik müzakereleri 2005 yılında başladı, ancak 2016’da siyasi farklılıklar ve Türkiye’deki insan hakları ve demokratik ilkelerin ihlallerine ilişkin Brüksel’den gelen eleştiriler sebebiyle askıya alındı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com