Avrupa Parlamentosu Ukrayna malları üzerindeki vergileri askıya aldı. Kimler faydalanacak?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Avrupa Parlamentosu, Ukrayna malları üzerindeki gümrük tarifelerini bir yıl süreyle askıya aldı. Bundan önce, Ukrayna yıllık 25 milyon euro ödüyordu. Şimdi bu miktar Ukrayna’da kalabilir.

Devlet İstatistik Servisi’ne göre, Ukrayna geçen yıl AB’ye 26 milyar dolardan fazla mal ve hizmet ihraç etti. Ukrayna’nın tüm ihracatının %40’ı Avrupa Birliği’ne yapılıyor. Ağırlıklı olarak hammadde ihracı yapılmaktadır. Ukrayna’daki Amerikan Ticaret Odası Uluslararası Ticaret Çalışma Grubu başkanı Angela Makhinova, “En üst sıralar mısır, kolza tohumu, ayçiçek yağı, kümes hayvanları, ahşap, metalurjidir” dedi.

G7 ülkeleri Ukrayna’ya yaklaşık 20 milyar dolar mali yardıma karar verdi

Ukrayna ile AB arasında 2016 yılından bu yana bir serbest ticaret anlaşması yürürlükte. Ancak, ticaret tarifelerinin aşamalı olarak kaldırıldığı geçiş dönemi, bazı mallar için henüz sona ermedi ve 1 Ocak 2023’e kadar sürmesi gerekiyordu. Ayrıca, ticaret kotaları bulunmaktadır. Yani, Ukrayna belirli miktarda malları AB’ye vergi ödemeden ihraç edebilir. Ve kotayı aşan herşey için ödeme yapılması gerekmektedir. Bu kotalar özellikle bal, salça ve tavuk için geçerlidir. Ayrıca, Ukrayna ile AB arasındaki Ortaklık Anlaşması’ndan ayrı olarak ortaya çıkan metalurjik mallar için ayrı bir koruyucu ve anti-damping vergi kategorisi de bulunmaktadır.

Makhinova bu durumu “Bugün bu vergilere sahip iki malımız var: dikişsiz borular. Değerinin %25’ine kadar gümrük vergisi. Ve sıcak haddelenmiş çelik. Ton başına 60 euro bir vergi var.” diye açıkladı.

Avrupa Komisyonu bir yıl boyunca tüm bu kısıtlamaların kaldırılmasını önerdi ve Avrupa Parlamentosu bu girişimi destekledi.

Ancak, Ukrayna malları için tarife dışı engeller devam ediyor. Özellikle, Avrupa Birliği, ayrı bir ACAA anlaşması (Uygunluk Değerlendirmesi ve Endüstriyel Ürünlerin Kabulü Anlaşması) tarafından düzenlenen AB kalite standartlarına uygunluğunu değerlendirmek için gerekli şartları bırakmıştır. Angela Makhinova: “Maalesef, makine yapımı, yüksek teknoloji ürünü ürünlere sahip olmak gerekli değildir.” dedi.

İşgalciler, Herson bölgesinde kalanlar için Rus tarzı kimlikler çıkartmaya başladı

Ancak Verkhovna Rada Ekonomik Kalkınma Komitesi Başkan Yardımcısı Dmytro Kysilevskyi, Ukrayna mallarının kalitesinin ihracatın önündeki ana engel olmadığını, temel sorunun Ukrayna’nın yüksek teknoloji ürünleri üreten işleme endüstrisinin yeterli üretim ve kapasitesine sahip olmamasıdır. Bu nedenle ülke daha çok hammadde ihraç ediyor.

Tarifelerin kaldırılmasından kimler yararlanacak?

Ukrayna mallarına yönelik vergilerin kaldırılmasını, doğrudan tarım ürünleri için olumlu bir adım olarak değerlendiren Angela Makhinova‘ya göre “Kotanın önemli olmadığı bu tür ürünler için olumlu olabilir. Bunlar örneğin bal, tavuk, arpa, tahıllar, un, şeker, nişasta, yulaftır. Tarife kotasının kaldırılmasından sonra AB pazarında daha rekabetçi bir pozisyon alma şansımız var.” dedi.

Ukraynalı metal üreticilerinin önemli bir çabası da Ruslardan boşalan payı almak.

Uzman, kolza tohumu, ahşap, arabalar için elektrik kabloları gibi ihracat malları açısından hala sıfır oran olduğunu açıklıyor. Ve Dmytro Kysylevsky, gümrük vergilerinin kaldırılmasının metalurjiyi de etkileyeceğini ekliyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com