Dünya Bankası: Savaş sebebiyle Ukrayna’da yoksulluk seviyesi on kat arttı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Dünya Bankası: Savaş sebebiyle Ukrayna'da yoksulluk seviyesi on kat arttı

Dünya Bankası’na göre Rusya tarafından Ukrayna’nın sivil altyapısına yönelik saldırıları, bu yıl yoksullukta on kat artış görmüş olan bir ülkenin karşı karşıya olduğu korkunç ekonomik durumu daha da karmaşıklaştıracak.

Dünya Bankası’nın Doğu Avrupa bölge müdürü Arup Banerji, Reuters’e verdiği röportajda Rusya’nın bu haftaki enerji tesislerine yönelik büyük çaplı saldırılarının ardından Ukrayna’nın hızla yeniden güç kazanması, savaş zamanı sisteminin etkinliğini yansıttığını, ancak Rusya’nın taktik değişikliğinin riskleri artırdığını söyledi.

Banerji, “Bu devam ederse, görünüm çok, çok daha zor olacak. Kış gerçekten etkisini göstermeye başladığında, evler de tamir edilmezse, başka bir iç göç dalgası, ülke içinde yerinden edilmiş insanlar olabilir.” dedi.

Ona göre, Ukrayna nüfusunun yüzde yirmi beşi -savaştan önce yüzde 2’nin biraz üzerinde-, yıl sonuna kadar yoksulluk içinde yaşayacak ve gelecek yılın sonunda bu rakam yüzde 55’e yükselebilir.

Dünya Bankası temsilcisi, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy‘nin bu hafta uluslararası bağışçılara, Ukrayna’nın gelecek yıl öngörülen bütçe açığını kapatmak için yaklaşık 55 milyar dolara (Gelecek yılın öngörülen bütçe açığını karşılamak için 38 milyar dolar ile okullar, konut ve enerji tesisleri dahil olmak üzere kritik altyapıyı yeniden inşa etmeye başlamak için 17 milyar dolar- ihtiyacı olduğunu söylediğini hatırlattı.

Ukraynalı yetkililer, hükümetin işleyişini sürdürmek ve kritik onarım ve yeniden yapılanmaya başlamak için sürekli ve öngörülebilir mali yardıma ihtiyaç duyduklarını belirttiler.

Zelenskiy’nin çağrısına verilen yanıtın cesaret verici olduğunu vurgulayan Banerji “Çoğu ülke gelecek yıl Ukrayna’yı mali olarak destekleyeceğini belirtti, bu yüzden bu çok olumlu bir sonuç. Ukrayna yeterli desteği alamazsa, enflasyonun zaten yüzde 20’de olduğu bir zamanda daha fazla para basması ya da sosyal harcamaları daha da kısması gerekecek.” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com