Zelenskiy, Polonya ve Litvanya cumhurbaşkanları ile Sinogora’da buluştu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Rusya Federasyonu tarafında olası bir tırmanışı ve Avrupa’da kötüleşen güvenlik durumunu önlemek için, uluslararası toplum, Belarus’ta Polonya ve Litvanya sınırlarındaki göç krizinde olduğu gibi, halihazırda meydana gelen olaylara tepki vermek yerine, güçlü önleyici tedbirler almalıdır.

Ivano-Frankivsk oblastına bağlı Guta şehrindeki Ukrayna Milli Doğa Parkı içerisinde bulunan Sinogora Cumhurbaşkanlığı resmi konutunda Polonya ve Litvanya Cumhurbaşkanları ile birlikte düzenlenen toplantının ardından basın toplantısında konuşan Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy “O zaman yaptırım nedir? Güçlü önleyici tedbirler, ciddi yaptırımlar olması gerektiğine inanıyorum ki hiçbir bölgede gerilimi tırmandırma düşüncesi bile olmasın. Çünkü bunun sadece Ukrayna ile değil, aynı zamanda Avrupa Birliği’ndeki ülkelerin güvenliği ile de ilgili olduğunu zaten görüyoruz.” dedi.

Zelenskiy, IT sektörü için “Diya City” özel vergi yasasını imzaladı

Cumhurbaşkanı, henüz NATO ve AB üyesi olmayan Ukrayna’nın, özellikle bölgedeki güvenliği güçlendirmek için komşularıyla dostane ilişkileri aktif olarak güçlendirdiğini vurguladı.

Ukrayna’nın enerji krizi sırasında Moldova’ya, göç krizi sırasında Litvanya’ya hemen yardım ettiğini hatırlatarak “Bu yüzden bugün Litvanya ve Polonya’dan arkadaşlarımızla buluşuyoruz. Çünkü bugün onların desteğine ihtiyacımız olduğunu anlıyorlar.” dedi.

Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda da yaptırımların ikna edici olması gerektiğine inandığını belirterek “Davranışlarını değiştirmek için yaptırımlar uyguluyoruz. Bir anlayış olmalı: Bir şey olursa hemen ve çok ciddi bir tepki olacaktır.” dedi.

Litvanyalı lidere göre AB ülkelerinin eylemlerinin Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Birleşik Krallık gibi devletler tarafından desteklenmesi önemli.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ise tarihsel deneyimin Rusya dahil bazı ülkeler tarafından hiçbir ültimatomun kabul edilemeyeceğini gösterdiğini kaydetti.

Poroşenko, Bartholomeos ile Ukrayna Ortodoks Kilisesi’ni görüştü

Rusya tarafından yeni gerilimin gerçekleşmemesinin ana faktörlerinden birinin, Rusya’nın 2014’te Ukrayna’ya yönelik saldırganlığının ardından NATO’nun doğu kanadını askeri olarak güçlendirmesi olduğuna inandığını belirten Polonya Cumhurbaşkanı “Bence en büyük hata şantaja razı olmak. Güçlü bir pozisyon almalıyız. Ve bu tam olarak NATO’nun nasıl davranması gerektiği ile alakalı, tutarlı olmalı.” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com