Zelenskiy: Diplomasi yolu 1991’de sınırlara girdikten sonra başlayabilir

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Zelenskiy: Rusya hazırlanıyor ve her an büyük bir saldırı gerçekleştirebilir

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, savaşın “dondurulmasına” karşı olduğunu ve Rusya’nın 23 Şubat 2022 tarihindeki sınırlara çekilmedikten sonra savaşın bitmesini mümkün görmediğini belirtti.

The Economist ile yapılan bir röportajda konuşan Zelenskiy “Bu savaşın dondurulmasına neden karşıyım? Çünkü bunu Donetsk’te zaten gördük. Bölgenin bir bölümünü alıyorlar ve daha sonra daha fazla işgale hazır daha güçlü işgalciler haline gelmek için bir süreliğine donduruyorlar” diyen Zelenskiy “Anlayın: Rusya ile savaş halinde değiliz, Rusya topraklarımızda bizimle savaş halinde. Gitmek zorundalar. Tabii ki nesiller boyunca bunun sonuçlarını ödeyecekler. Görüyorsunuz, herhangi bir saldırganlığın bedeli yüksek. Ama bu gelecekte olacak. Bu, böyle bitmeli çünkü yoksa bitmedi, dondu, şimdi olduğu gibi bırakın, tamam, duralım. Sonra ülkemizin güneyinin bir bölümünü ve Donbass’ı alacaklar, Kırım onlarla kalacak… Neden?’ Çünkü bunu yapma zamanı geldi ve elinizde ne var?Yaparsak, bunu kimse affetmeyecek” dedi.

ISW, Putin’in Rusya’nın savaştaki yenilgisinden korktuğunu ve bu anı geciktirmeye çalıştığını öne sürüyor

Ona göre 23 Şubat 2022’de sınırlara gitmenin son olmayacağını belirten Zelenskiy “Bu son olmayacak çünkü kimse güvenlik garantisinin ne olduğunu anlamıyor. Budapeşte mutabakatımız vardı. Bana ‘Korkma, her şey yolunda, nükleer silah yok. Bu da doğru yoldur ve bütün dünya oraya gidiyor. Bütün dünya gördüğümüz gibi gelmedi. Nükleer silahları dağıttık, güvenlik garantileriyle takas ettik. Bu garantiler işe yaradı mı? Hayır” diye ekledi.

Zelenskiy önceki sınırlara geri dönülmesini gerektiğini belirterek “Dün Rusya Federasyonu Başkanı Azak’ın büyük bir operasyon olduğunu, uzun sürebileceğini söyledi. I. Petro hakkında bir şeyler söyledi. “O yapmadı ama ben yaptım” gibi bir şey. Psikiyatrist randevusunda değiliz. Bu gerçek. Sanki Napolyon o odada değil de Başkan Putin yaşıyor. ‘Sınırlarımıza dönmemiz lazım’ diyorum çünkü olmazsa geri gelirler. Anlıyor musun? Ana hikaye bu. NATO’da değiliz. Güvenlik garantileri nelerdir? Geri dönecek olursak, bize yine silahlarla yardım edilecek mi? Yoksa bu bizi tam ölçekli bir işgalden gerçekten koruyacak mı? Hayır.” diyerek “Eğer, 1991 sınırlarına çekilirse, olası bir diplomasi yolu başlayacak. Savaşı askeri bir yoldan diplomatik bir yola çevirebilecek olan budur. Sadece o yapabilir. Savaş ne kadar erken biterse ve Rusya başlangıcındaki trajik hatayı kabul etme yolunu seçerse, Rusya Devlet Başkanı hem kendisinin hem de maiyetinin hayatını o kadar uzun süre güvence altına alacaktır” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com