NATO ve AB, Rusya’yı Ukrayna’dan asker çekmeye çağıracak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Batılı yetkililer bir yılı aşkın bir süredir savaş karşıtı bir bildiri hazırlıyorlar. Bildiri, Moskova’nın saldırgan savaşı derhal durdurmasını ve Ukrayna’ya bağımsızlık ve meşru müdafaa hakkı için destek sözü verilmesini sağlayacak.

Avrupa Birliği, NATO ile birlikte Rusya’yı savaşı sona erdirmeye ve Ukrayna’dan askerlerini çekmeye çağıran bir bildiri sunacak. Amerikan yayını Politico, birkaç diplomattan ve bir taslak belgeden alıntı yaparak bu konuda bir yazı yayınladı.

Örgütler, Moskova’nın saldırgan savaşını derhal durdurmak zorunda olduğundan emin. Ukrayna’ya bağımsızlığı, kendini savunma hakkı ve “kendi kaderini seçme” hakkı için sarsılmaz destek sözü verildi.

Bildirinin yazarları, “Rusya’daki acımasız savaş, dünya çapında milyarlarca insanı etkileyen gıda ve enerji krizini şiddetlendirdi.” dedi.

Ukrayna’daki savaş ne zaman sona erecek: Putin, Zelenskiy ve Batılı liderler ne diyor?

Diplomatlardan birine göre, belgede Çin ile ilgili bir bölüm var. Almanya, bu bölümün Ruslarla alakalı yazılan kısımdan ayrılması konusunda ısrar etti.

Pekin ile ilgili paragrafta “Artan stratejik rekabet çağında yaşıyoruz. Çin’in iddialı politikaları çözmemiz gereken sorunlar yaratıyor” diyor.

AB ve NATO Bildirgesi: belgenin kabulü neden ertelendi?

Kaynaklar, Rusya’yı savaşa son vermeye çağıran AB ve NATO bildirisinin bir yılı aşkın bir süredir Türkiye ile Kıbrıs Rum Kesimi arasındaki gergin ilişkiler sebebiyle geliştirildiğini söylüyor.

İki diplomata göre son versiyon 19 veya 20 Aralık’ta sunulabilir. Programlar değişirse, belge 2023’ün başlarında yayınlanacak.

Kaynaklar, deklarasyonun metninin genel olarak önemsiz olduğunu, ancak resmi statüsünün önemli bir diplomatik başarı olacağını, çünkü oluşturmanın aylar sürdüğünü ifade ediyorlar. Başlangıçta, belgenin geçtiğimiz Haziran ayında Madrid’de yapılacak NATO zirvesinde onaylanması bekleniyordu.

Yayın, belgenin içeriğinin Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Avrupa Komisyonu ve NATO ofisleri tarafından tartışıldığı sonucuna vardı.

Rus işgal birliklerinin Ukrayna’dan çekilmesi konusunun Kasım ayında ABD’nin Kiev Büyükelçisi Bridget Brink tarafından gündeme getirilmişti. Diplomat, Moskova’nın savaşı isterse bugün bitirebileceğinden emin.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com