Ukrayna Merkez Bankası günlük döviz kısıtlamalarını kaldırdı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Merkez Bankası (NBU) tarafından açıklanan bilgiye göre 5 Kasım’dan itibaren, bireyler miktar kısıtlaması olmadan döviz ve değerli metalleri satın alabilecekler.

“Para biriminin serbestleştirilmesine devam eden Ulusal Banka, bir bankanın, finansal kurumun veya online bankacılık sistemlerinde bulunan nakit parası aracılığıyla, bireylerin döviz ve banka metalleri satın alma işleminde günlük 150 bin UAH’a eşdeğer kısıtlamaları kaldırıyor. Bireylerin bankalara nakdi olmayan döviz satın alma işlemlerinin yapılmasının gerekçelerini doğrulamak için bankalara belge gönderme zorunluluğu da kaldırılmıştır.” denildi.

NBU, bu muafiyetlerin döviz piyasası üzerinde önemli bir etkisi olmayacağını belirtti.

Öncelikle, zaten yabancıların döviz işlemlerinin büyük çoğunluğu 150 bin UAH’den daha düşük miktarlarda yapılmaktadır. İkinci olarak, bugünün halkın yaptığı işlemlere göre toplam döviz alım satımı hacimleri orantılı gitmektedir.

Bakınız: Ukrayna Merkez Bankası reeskont oranını % 15.5’e düşürdü

Aynı zamanda, Merkez Bankası tarafından bankalararası döviz piyasasında net döviz alımı, bu yıl iş ve yatırımcıların arzının fazla olması nedeniyle yaklaşık 4 milyar dolara ulaşırken, geçtiğimiz aylarda uluslararası rezervler 21-22 milyar dolar seviyesinde kaldı.

NBU tarafından hatırlatıldığı gibi, para birimi mevzuatının serbestleştirilmesi ve makro-finansal istikrarın güçlendirilmesi, bu yıl halk için 30’dan fazla para birimine getirilen sınırlamanın kaldırılmasını sağlamıştır.

Raporda “Ulusal Banka, makroekonomik koşulların iyileştirilme hızına uygun olarak; ülkeden verimsiz şekilde sermaye çıkışlarının önlenmesini amaçlayan bir yasa paketinin benimsenmesi ve uygulanmasının hızını dikkate alarak, döviz serbestleşmesine devam edecektir.” denildi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com