Yurtdışından dönmeyi planlayan Ukraynalı mültecilerin sayısı giderek azalıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’ya dönmeyi planlayan göçmenlerin payı giderek azalıyor: Bir buçuk yıl önce Ukraynalı mültecilerin yaklaşık %50’si böyle bir niyetini dile getirmişken, şimdi bu rakam %26’ya düştü.

Ekonomik Strateji Merkezi’nin genel müdürü Glib Vişlinskiy “Ukraynalı mültecilerin durumu ve ruh hali ile geri dönmemelerinin Ukrayna ekonomisi üzerindeki etkisi üzerine halihazırda üç araştırma gerçekleştirdik. Özellikle geri dönmeyi planlayan Ukraynalıların yüzdesinde önemli olumsuz değişiklikler görüyoruz. Evet, Kasım 2022’de ankete katılanların %50’si geri dönmeyi planlarken, Mayıs 2023’te bu oran %41’e düştü. Ocak 2024’teki anket verilerine göre bu insanların oranı %26’ya düştü.” dedi.

Mutlak anlamda bu rakamların “oldukça gösterge niteliğinde” olduğunu, ancak “dinamik açıdan bunların dikkate alınması gerektiğini” ekledi.

Uzman, artan sayıda Ukraynalının, ev sahibi ülkedeki yaşamı, zorunlu ayrılma öncesine göre daha çok beğendiğini, özellikle bunun çocuklarla ilgili olduğunu belirtti.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

“Ayrıca, Ukrayna’dan ayrılmadan önce gelirleri günlük tüketimlerini sağlayacak seviyeye ulaşan yurtdışındaki yurttaşlarımızın sayısında da ciddi artış yaşandı” diyen uzman, “Bu durum devlet için göçmenlerin dönüşü açısından kötü bir haber” dedi.

Ukraynalıları geri dönmeye teşvik edecek faktörler arasında savaşın nihai olarak sona ermesi veya çatışmaların ve hava saldırılarının sona ermesi, Ukrayna’da daha yüksek bir yaşam standardı ve iyi maaşlı bir iş bulma olasılığını sıraladı. Ancak araştırmacılara göre savaşın bitmesi bile demokratik ülkelere uyum sağlayabilenlerin geri dönüşüne katkı sağlamayacak.

Vişlinskiy “Yurtdışında kalacak mülteci sayısını üç senaryoya göre tahmin ediyoruz: iyimser, orta ve kötümser. Hesaplamalarımıza göre, bugün demokratik ülkelerde bulunan 3.6 milyon Ukraynalıdan, savaşın bitiminden sonra 1.4 milyon Ukraynalı iyimser senaryoda, 2 milyonu orta senaryoda kalacakken, kötümser senaryoda ise 2.3 milyonu orada kalacak.” – dedi.

Ona göre bu sorunu çözecek devlet düzeyinde tek bir çözüm yok. Seçeneklerden biri, Ukraynalıların yaşadığı ülkeler ile Ukrayna arasında “serbest dolaşım” rejiminin getirilmesi olabilir.

Eurostat tahminlerine göre şu anda AB ülkelerinde 4.2 milyon Ukraynalı mülteci bulunuyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com