Yasa imzalandı: Ukrayna, internet ve mobil iletişimde yeni bir düzenleyici kurum oluşturacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Baz İstasyon

Yeni komisyon NKRZI yerine çalışacak ve elektronik haberleşme piyasasını düzenleyecek. Yetkileri arasında internet operatörlerine ve servis sağlayıcıları ile posta hizmetleri yürüten firmalara yaptırım uygulanması da yer almaktadır.

10 Şubat’ta Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna’da elektronik iletişim, radyo frekansı spektrumu ve posta hizmetlerinin sağlanması alanlarında devlet düzenlemesi için Ulusal Komisyonun oluşturulmasına ilişkin bir yasayı imzaladı. Yeni düzenleyici, ülkedeki mobil iletişimin ve internetin kalitesinden sorumlu olacak.

Ukrayna, yabancı IT şirketlerine de Diya.City’de olma fırsatı veriyor

Dijital Kalkınma Bakanlığı, komisyonun internet sağlayıcıların ve posta operatörlerinin faaliyetlerini düzenleyeceğini, piyasayı izleyeceğini ve yaptırımlar uygulayacağını belirtiyor. Yeni kurum, İletişim ve Bilişim Alanında Ulusal Düzenleme Komisyonu (NKRZI) yerine çalışacak.

Düzenlemeyle birlikte, Ukrayna’da yüksek hızlı internet ve mobil iletişimin kapsamının iyileşmesi beklenmektedir. Komisyonun ana işlevleri şunlar olacaktır:

  • Sabit internet, mobil iletişim olmayan yerleşimleri belirlemek ve bu tür hizmetlerin sağlanmasını takip etmek;
  • Tüketiciler ve operatörler/sağlayıcılar arasındaki anlaşmazlıkları çözmek;
  • Operatörlerin/sağlayıcıların ve posta hizmeti sağlayıcılarının faaliyetleri üzerinde devlet denetimi yapmak;
  • Önemli pazar gücüne sahip elektronik iletişim hizmetleri sağlayıcılarına düzenleyici yükümlülükler getirmek;
  • İdari ve ekonomik yaptırımlar uygulamak.

2014-2020 yılları arasında Rusya ile çatışma Ukrayna’ya 280 milyar dolara mal oldu

16 Aralık 2021’de Verkhona Rada tarafından kabul edilen yasa, Ukrayna’ya AB ülkelerinin çevrimiçi pazarlarına ve e-hizmetlerine erişim için yeni fırsatlar verecek olan AB Dijital Ortak Pazarı’na girmesine yardımcı olacak.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com