Ukrayna’nın dünyada demokrasi endeksindeki puanı düşüşe geçti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukrayna Kiev Meydan Heykel

EUI raporuna göre dünya nüfusunun sadece %45.7’si demokrasilerde yaşıyor. Yıl içinde bu rakam %49.4’ten düşerken 2006’dan beri en düşük orana indi.

Economist Intelligence Unit (EUI) tarafından hazırlanan 2021 yılı demokrasi endeksinde Ukrayna dünyada 86. sırada yer aldı ve kendisini sözde hibrit demokrasilere sahip ülkeler bloğunda buldu. Ukrayna, Meksika ile 86. sırayı paylaşırken, her iki ülke de 5.57 puan aldı.

Ukrayna’nın Demokrasi Endeksi’nde düşüşü

Geçen yılki reytingde Ukrayna’nın 5.81 puan alarak 79. sırada yer aldığı, dolayısıyla demokrasi göstergelerinin yıl içinde düştüğünü belirtmek gerekir. Ukrayna, en yüksek notu 2006-2008 yıllarında 6.94 puanla alırken, en düşük notunu ise 5.42 puanla 2014 yılında aldı.

Endekste demokratik rejimler, puanı 6.0 veya daha yüksek olan ülkeleri içermektedir.

Ukrayna’nın “seçim süreci ve çoğulculuk” ve “siyasi kültür” gibi kategorilerde Meksika’nın önünde olduğu belirtilirken; Meksika, “Devlet İşleyişi” ve “Siyasi Katılım” kategorilerinde daha yüksek puanlar alıyor. Ukrayna ve Meksika, “medeni haklar” kategorisinde eşit sayıda puan aldı.

Kuleba: Rusya, Soğuk Savaş’ta SSCB’nin kaybının intikamını almaya çalışıyor

Ukrayna ile birlikte Hong Kong, Ermenistan, Gürcistan, Türkiye de “hibrit rejimler” bloğuna dahil edildi.

Aynı zamanda, rapor, Ukrayna göstergelerinin bu kategorideki dört “hibrit” Doğu Avrupa ülkesi arasında en büyük düşüşü kaydettiğini belirtiyor. Ukrayna’nın değerlemesi, kısmen Rusya ile artan gerilim nedeniyle düştü.

Raporda Ukrayna için “Doğrudan bir askeri tehdit altında faaliyet gösteren bir hükümet, kamu güvenliğini sağlamak adına, gücü, yürütme organı ve polis veya askeri aygıtlar eliyle merkezileştirilmesi lehine demokratik süreçleri kısıtlama eğilimindedir. Ukrayna’da ordu daha belirgin bir rol oynadı. Siyasi kararlar üzerinde daha fazla etkiye sahip ve hükümet politikası da daha az şeffaf hale geldi. Cumhurbaşkanı Zelenskiy’nin onay notu Aralık 2020’deki %42’den 2021’in sonunda %38’e düştü. Reformları uygulamalı ve Rusya’dan gelen tehditlere karşı koymalıdıdır.” denildi.

Doğu Avrupa ülkeleri

Doğu Avrupa’da Demokrasi Endeksi’ndeki ortalama bölgesel puan 5.36’dır. Toplamda, bu bölgedeki 13 ülke 2021’de Demokrasi Endeksi’ndeki puanlarını iyileştirirken, en büyük gelişmeyi Moldova ve Karadağ kaydetti. 11 ülke notlarını kötüleştirdi.

Çalışmanın yazarları, Doğu Avrupa’da hala “tam demokrasiler” bulunmadığına dikkat çekiyor: 28 ülkeden 16’sı (doğu AB üye ülkeleri ve Batı Balkanların çoğu dahil) 16 “kusurlu demokrasi”, dört “hibrit rejim” var. (Ermenistan, Bosna-Hersek, Gürcistan ve Ukrayna) ve sekiz “otoriter rejim” (Azerbaycan, Beyaz Rusya, Rusya ve tüm Orta Asya ülkeleri).

“BDT bölgesindeki ‘otoriter rejimler’ dışında, Doğu Avrupa ülkeleri genel olarak seçim süreci ve çoğulculuk açısından iyi performans gösteriyor; rekabetçi siyasi sistemlere ve özgür ve adil seçimlere sahipler. Bununla birlikte, resmi demokratik mekanizmalar, zayıf işleyen hükümetlerle bir arada yürüyor: Bölgede yolsuzluk ve şeffaflık eksikliği yaygın ve hükümete güven genellikle düşük.

Doğu Avrupa’daki bir diğer dikkate değer eksiklik, siyasi kültürün sürekli olarak düşük seviyelerde olmasıdır.

Raporda, “Dünya Değerler Anketi’nden elde edilen son veriler, Doğu Avrupa’daki birçok vatandaşın bir hükümet biçimi olarak demokrasiye düşük güven duyduğunu ve demokratik yönetimin zayıf ekonomik performansa yol açtığına inandığını gösteriyor” denildi.

Dünyada demokrasinin durumu

Toplamda, dünyanın 167 ülkesi EIU derecesine dahil edildi.

Norveç (9.75 puan), Yeni Zelanda (9.37), Finlandiya (9.27), İsveç (9.26) ve İzlanda (9.18) karakteristik “tam demokrasi” ile ilk beşi oluşturdu.

Derecelendirmenin en sonundaki ülkeler ise otoriter rejimlerle karakterize edilen ülkeler: Suriye (1.43 puan), Orta Afrika Cumhuriyeti (1.43), Demokratik Kongo Cumhuriyeti (1.40), Kuzey Kore (1.08), Myanmar (1.02) ve Afganistan (0.32).

Demokrasiler sıralamasında son yirmide yer alan Çin ise 2.21 puanla 148. sırada.

Ukrayna, STA ile Türkiye’ye yönelik vergileri on kat, Türkiye ise yalnızca üç kat azaltacak

Ancak Fransa (22; 7.99 puan), İsrail (23; 7.97), İspanya (24; 7.94), Şili (25; 7.92), ABD (26; 7.85), Estonya (27; 7.84), İtalya (31; 7.68) ), Brezilya (47; 6.86), Polonya (51; 6.80), Arjantin (50; 6.81) ve diğer bazı devletler, kusurlu demokrasilere sahip blok ülkeler arasında yer aldı.

Genel olarak, EUI raporuna göre dünya nüfusunun sadece %45.7’si demokrasilerde yaşıyor. Yıl içinde bu rakam %49.4’ten düştü ve raporların hazırlanmaya başladığı 2006’dan bu yana en düşük yıl oldu.

Dünya nüfusu toplamında insanların sadece %6,4’ü “tam demokrasilerde” yaşarken, diktatörlüklerin olduğu ülkelerde yaşayanlar dünya nüfusunun %37.1’ini oluşturmaktadır.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com