Kuleba: Rusya, Soğuk Savaş’ta SSCB’nin kaybının intikamını almaya çalışıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, Rusya’nın Soğuk Savaş’ta SSCB’nin kaybının intikamını almaya çalıştığını, bu nedenle bugün Avrupa’nın tüm güvenlik mimarisini korumaktan bahsettiğimizi söyledi.

İspanya Dışişleri, AB ve İşbirliği Bakanı José Manuel Albarez Bueno ile Kiev’de düzenlediği bir basın toplantısında konuşan Kuleba “Sadece Ukrayna’nın güvenliğine yönelik tehditlerden değil, tüm Avrupa’nın güvenliğinden bahsettiğimizi herkesin anlaması önemli. Burada pozisyonlarımız Jose Manuel ile örtüşüyor. Rusya, Soğuk Savaş’ta SSCB’nin kaybının intikamını almak istiyor. Bu sebeple bugün Avrupa’nın tüm güvenlik mimarisini korumaktan, Büyük Avrupa topluluğunun bu krizin üstesinden nasıl geleceği, Avrupa güvenliğinin ve her bir Avrupa ülkesinin geleceğinden bahsediyoruz.” dedi.

Bir yandan savaş konuşulurken; diğer yandan Ukrayna, Rusya ile ticareti artırdı

Görüşmeler sırasında bakanların, başta Ukrayna-Rusya ve Ukrayna-Beyaz Rusya sınırları olmak üzere, Donetsk ve Lugansk bölgelerinin işgal altındaki bölgeleri ile Kırım’daki mevcut güvenlik durumuna özel önem verdiklerine dikkat çekti.

Kuleba, İspanya’ya Kırım’ın işgali ve Ukrayna’nın doğusundaki saldırganlık ile bağlantılı olarak Rusya’ya karşı 2014 yılından bu yana uygulanmakta olan AB yaptırımlarını desteklediği için ve İspanya’nın Ukrayna’ya karşı yeni bir Rus saldırganlığı durumunda yaptırımları desteklemeye hazır olduğu için teşekkür etti.

Bugün durumun gergin olduğunu, ancak kontrol altında olduğunu vurgulayarak, diplomasinin gerilimi azaltmak için çalışmaya devam ettiğini belirtti.

Zelenskiy, aşılanan tüm emeklilere akıllı telefon sözü verdi

Buna ek olarak, Dışişleri Bakanı kendisi ve Albarez’in ikili Ukrayna-İspanya ilişkileri gündemini, siyasi diyaloğu ele aldıklarını ve ülkeler arasındaki ilişkilerin gelişmesi için daha fazla umutları özetlediklerini bildirerek “Bu bağlamda, ticaret ve yatırımın daha da geliştirilmesine özel önem verdik. İspanya, AB’ye Ukrayna tarım ürünlerinin en büyük ithalatçısı. Tüm bu konuları ülkelerimizin ve ekonomilerimizin çıkarları doğrultusunda düşünüyoruz.” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com