Uzmanlar, Tuna limanlarının bombalanmasından ötürü Ukrayna’daki yakıt krizinin tekrarlanacağından şüphe ediyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: Адміністрація морських портів України

Uzmanlar, Rus ordusu tarafından sistematik olarak yürütülen Tuna Nehri liman altyapısının bombalanmasının yakıt sıkıntısına yol açmayacağına, ancak Ukrayna’ya yakıt tedarikini önemli ölçüde zorlaştırdığına inanıyor.

“Tuna Koridoru” makalesinde liman altyapısının bombalanmasının akaryakıt piyasası üzerindeki etkisi tartışıldı.

Özellikle, DiXi Group analisti Andrey Ursta, Tuna Komisyonu’nun “Tuna navigasyonuna yönelik pazar gözlemi, 2022 sonuçları” raporuna atıfta bulunarak, Sulina Kanalı’ndan geçen toplam kargo trafiğinin 2022 yılında iki katına çıkarak 5.1 milyon tondan 10.7 milyon tona çıktığını söylüyor. . Bu kanal üzerinden kargo, Ukrayna’ya girebilecekleri “Giurgiulesti” (Moldova) ve “Galac” (Romanya) Tuna limanlarına giriyor. Aynı zamanda uzman, Ukrayna’nın Tuna Nehri limanlarına yapılan saldırıların Ukrayna’ya yakıt tedarikini durdurma ihtimalinin düşük olduğunu, çünkü bu tür tedariklerin Romanya ve Moldova üzerinden yapıldığını belirtiyor.

Ancak Rusya’nın saldırıları, taşımacıların risk algısını açıkça etkiliyor ve bu durum navlunlara da yansıyor. Uzmana göre, Tuna Nehri’nden gelen yakıtın değiştirilmesi ihtiyacı durumunda Ukraynalı tüccarların karşılaşacağı zorlukları değerlendirmek şu anda zor. Bununla birlikte, değiştirme hacmi, deniz yoluyla teslimatların yanı sıra Rusya ve Beyaz Rusya’dan yapılan teslimatların da değiştirilmesinin gerekli olduğu 2022 baharındakinden kesinlikle daha küçük olacaktır.

“Prime” şirketler grubunun kurucusu Dmitriy Lyuşkin, Tuna üzerinden yapılan yakıt tedarikinin toplam tedarik hacminin %30’unu oluşturduğunu söylüyor. Bu durumda arzın bu kanaldan sağlanamaması nedeniyle ülkede açık oluşacaktır. Ancak Lyuşkin, bombardıman koşullarında tüccarların liman altyapısı olmadan Tuna Nehri üzerinden yakıt tedarik etmeyi ve bunu gemilerden yakıt tankerlerine aktarmayı öğrendiklerini belirtiyor.

Profil yayını Naftorynok’un analisti Aleksandr Sirenko, farklı kanallardan yapılan teslimat hacimlerinin dalgalandığını söylüyor. Böylece Tuna limanlarının bombardımanı koşulları altında demiryoluyla yakıt dağıtımının payı artıyor. Uzmana göre, Ukrayna’ya akaryakıt tedariki ancak Ukrayna’nın Romanya ve Polonya ile olan sınırlarının kapatılmasıyla engellenebilir ki bu imkansızdır.

Rusya yaz ortasından bu yana Ukrayna limanlarını bombalıyor

Deniz limanlarının abluka altına alınmasının hemen ardından Tuna limanları Ukrayna’nın ana lojistik kanallarından biri haline geldi. 2022 yılında Tuna limanları, tahıl, demir cevheri ve metal ürünleri ihracatçılarının yanı sıra yakıt ithalatçıları tarafından da kullanıldı.

Rusya’nın Temmuz 2023’te “tahıl anlaşmasından” çekilmesinin ardından Rus ordusu, Odessa ve Tuna limanlarını sistematik olarak bombalamaya başladı. Genel olarak, iki ay süren yoğun bombardımanda işgalciler liman altyapısının 100’den fazla nesnesini yok etti. Reni ve İzmail’deki en büyük Tuna terminalleri ateş altında kaldı.

Büyük ihtimalle Rusya’nın saldırıları Ukrayna’dan tahıl ihracatını zorlaştırmayı amaçlıyor ancak Tuna Nehri altyapısının bombalanması akaryakıt piyasasında da endişelere yol açtı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram ve https://whatsapp.com/channel/0029Va3Kg0eFy72AMbDV7R3m WhatsApp kanallarımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com