Uluslararası Af Örgütü: Rusya, Harkov’u yasaklı mühimmatla vurdu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Uluslararası Af Örgütü’nün raporuna göre, Rusya’nın ayrım gözetmeksizin yasaklı misket bombaları kullanması ve bir savaş suçu niteliğindeki füzeleri kullanması sonucu Harkov’da yüzlerce sivil öldürüldü.

Uluslararası Af Örgütü yaptığı açıklamada, “Uluslararası Af Örgütü, geniş kapsamlı bir soruşturma sırasında, Rus birlikleri tarafından 9H210 / 9H235 misket bombalarının ve ayrıca ayrım gözetmeyen eylemleri nedeniyle uluslararası anlaşmalara tabi dağınık mayınların tekrar tekrar kullanıldığına dair kanıtlar buldu” dedi.

Yasağa rağmen, yaklaşık yarım milyon seferberliğe tabi erkek de Polonya’ya geçti

Uluslararası Af Örgütü araştırmacıları, Nisan ve Mayıs aylarında Harkov’da 14 gün içinde 41 atakta, en az 62 kişinin ölümüne ve en az 196 kişinin yaralanmasına yol açtı. Örgüt, saldırılardan kurtulanlar, mağdurların yakınları, tanıklar ve yardım sağlayan doktorlar da dahil olmak üzere 160 kişiyle görüştü. Örgütün araştırmacıları, mühimmat parçalarının yanı sıra bir dizi dijital materyal de dahil olmak üzere, çarpma yerlerinden fiziksel kanıtlar topladı ve analiz etti.

Uluslararası Af Örgütü Kıdemli Kriz Müdahale Danışmanı Donatella Rover “İnsanlar evlerinde ve sokaklarda, oyun parklarında ve mezarlıklarda, insani yardım ya da gıda ve ilaç kuyruğunda öldürüldü. Yasaklı misket bombalarının tekrar tekrar kullanılması şok edici ve sivillerin yaşamlarına yönelik tam bir aşağılamanın başka bir işaretidir.”

Bu korkunç saldırılardan sorumlu Rus birliklerinin eylemlerinden sorumlu tutulması gerektiğini ve kurbanlar ile ailelerinin tam olarak tazmin edilmesi gerektiğini vurguladı.

Harkov bölgesel askeri idaresinin sağlık departmanı müdürüne göre, Harkov bölgesinde çatışmaların başlamasından bu yana 606 sivil öldü ve 1,248 kişi yaralandı. Uluslararası Af Örgütü tarafından araştırılan saldırıların çoğu, geniş alanlarda çok sayıda can kaybıyla sonuçlandı.

Biden, Zelenskiy’nin saldırıyla ilgili uyarıları dikkate almadığını söyledi

Örgüt, Rusya’nın eylemlerindeki sorumluluğunu “Rusya, Misket Bombası Sözleşmesine veya Anti-Personel Mayın Sözleşmesine taraf olmamasına rağmen, uluslararası insancıl hukuk, ayrım gözetmeyen saldırıları ve seçici olmayan silahların kullanımını yasaklamaktadır. Sivilleri öldüren veya yaralayan ya da sivillere zarar veren ayrım gözetmeyen saldırılar suçtur” şeklinde vurgulamıştır.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com