Ukrtelekom’u millileştirme girişimi, Ukrayna’nın yatırım cazibesini azaltacaktır

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Growford Institute uzmanı Aleksey Kuşç, yeni hükümetin özellikle Ukrtelekom’un olası şekilde yeniden devletleştirilmesi ile ilgili açıklamalarının Ukrayna’nın yatırım çekiciliğini rekor şekilde azaltacağını söyledi..

Ubr.ua’nın verdiği habere göre,  Kuşç ”Krivorozhstal (Ukrayna’nın en büyük çelik şirketi) ve ek vergiler, Ukrtelekom’un mahkemeler aracılığıyla millileştirme girişimi, yabancı şirketlerin sahip olduğu tütün endüstrisi üzerindeki skandal, şimdi de Raiffeisen Bank Aval Ukrayna. Birkaç ay içinde gördüğümüz dört ana skandal; bunun ülkemizin yatırım çekiciliğini yitirdiğine dair bir gösterge olduğu söylenebilir.” dedi.

Uzman, bunların, hükümetin Ukrayna’nın yabancı yatırım cazibesini en üst düzeye çıkarmak için ilan etmesine rağmen gerçekleştiğine dikkat çekti. Hükümet 5 yıl içinde yatırımı 50 milyar dolar artırma niyetinde olduğunu açıkladı. Ancak uygulamada, yetkililerin eylemleri yatırımcıları korkutuyor.

Bakınız: Ukrayna bakanlar kurulu, 800 işletmenin özelleştirme aşamalarını onayladı

Kuşç, “Bu, yetkililerin ülkeye doğrudan yabancı yatırımda bir artış sözü vermelerine ve toplumun bu konuda beklentileri olmasına rağmen oluyor. Gerçekte tersine bir süreç yaşanıyor.” dedi.

Ukrayna Başbakanı Aleksey Gonçaruk’un Mariupol’daki yatırım forumunda yeniden millileştirmenin yatırımcılar için kötü bir sinyal olduğunu ve devlete duyulan güveni baltaladığını ve aynı zamanda hükümetin bu konuda çok dikkatli davranacağını temin ettiğini söyledi.

Siyasi analist Vladimir Fesenko daha önce, Ukrtelekom’un olası yeniden millileştirilmesinden bahsetmenin, yabancı yatırımcıların Ukrayna’ya olan ilgisini azaltacağı ve hükümetin yatırımları çekme planlarını engelleyeceği görüşünü dile getirmişti.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com