Ukrayna’nın ithalatı, karantina ve krize rağmen hala ihracatı aşıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Bu yılın 9 ayı boyunca, 38 milyar dolar değerinde mal Ukrayna’ya ithal edildi. Aynı dönemde Ukrayna’dan yapılan ihracat ise 35.1 milyar dolar gerçekleşti.

export-import

Devlet Gümrük Servisi tarafından yayınlanan verilere göre 2019’un aynı dönemiyle karşılaştırıldığında, ithalat % 11.8 oranıyla 5.1 milyar dolar azalırken; ihracat % 5ç6 oranıyla 2.1 milyar dolar azaldı.

Denge (ihracat ve ithalat arasındaki fark) 2.9 milyar dolar şeklinde negatif gerçekleşti. 2020’nin ilk 9 ayında Ukrayna’nın ticaret cirosu 73 milyar doları aştı.

Ukrayna’nın en çok ithalat yaptığı ülkeler:

  • Çin – 5.8 milyar dolar;
  • Almanya – 3.7 milyar dolar;
  • Rusya – 3.4 milyar dolar.

Ukrayna’nın en çok çok ihracat yaptığı ülkeler

  • Çin – 4.8 milyar dolar;
  • Polonya – 2.3 milyar dolar;
  • Rusya – 2 milyar dolar.

Ukrayna’dan en çok ihraç edilen üç mal arasında 6.8 milyar dolar değerinde tahıl ürünleri; 5.8 milyar dolar değerinde metaller ve 4 milyar dolar değerinde ayçiçek yağı bulunuyor.

Ukrayna’ya en çok mineral yakıtlar, petrol ve damıtma ürünleri ithal edildi. 5.7 milyar dolar değerinde bu ürünleri 4.3 milyar dolarla makine, teçhizat ve mekanik cihazlar; 3.8 milyar dolar ile otomobiller ve araçlar takip etmektedir.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com