Ukrayna’nın tamamını kapsaması için 10-12 Patriot kompleksine veya benzeri sistemlere ihtiyacı var

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Stoltenberg: Ukrayna'ya Patriot hava savunma sistemlerinin tedariki için NATO onayı gerekmiyor

Cumhurbaşkanlığı Ofisi başkanının danışmanı Mikhail Podolyak Ukrayna’nın hava savunma sistemlerinin tedarikinde önemli bir artış olmadan tüm ana şehirlerini Rus füze tehditlerinden koruyamayacağını söyledi.

The Guardian ile yaptığı röportajda Podolyak tüm Ukrayna’yı korumak için ne kadar Patriot’a ihtiyaç duyulduğunu da anlattı. Podolyak “Rusya’nın taktikleri açık: uçaksavar sistemlerimizi aşırı yüklemek için büyük insansız hava araçları saldırıları kullanıyorlar ve aynı zamanda altyapıyı vurmak için balistik füzeler kullanma fırsatına sahipler” dedi.

Bu stratejileri artık karmaşık bir çok seviyeli hava savunma sisteminin inşa edildiği Kiev’de işe yaramıyor, ancak Odessa’da ve güneyin diğer bölgelerinde sistemler yetersiz kalıyor.

Rusya’nın Sovyet dönemi füze stokları azalırken, Moskova savaşın ilk aşamalarında pek kullanmadığı Onyx gibi füzelere yöneliyor. Başlangıçta bir gemisavar füzesi olarak tasarlanmış olan füze, geçtiğimiz hafta Odessa’da ve güney Ukrayna’nın başka yerlerindeki hedeflere karşı defalarca kullanıldı ve hava savunma sistemlerinin vurması zor oldu.

Podolyak “Onyx ve Dagger gibi son nesil Rus füzelerini vurabilecek yeterli sayıda modern Patriot tipi uçaksavar sistemimiz yok: bu sistemlerin eksikliği, ülkenin tüm bölgelerini kapsayamayacağımız anlamına geliyor.” diyen Podolyak, 10-12 Patriot kompleksi veya benzeri sistemlerin bunu yapabileceğini kaydetti.

Ukrayna’da biri ABD, diğeri Almanya tarafından sağlanan iki Patriot sistemi var. Bir dizi başka sistemle birlikte ilkbaharda gelişleri ezber bozdu ve Ukrayna kuvvetlerinin Rusya’nın son birkaç ayda başkente havadan fırlattığı neredeyse her şeyi püskürtmeyi başardığı anlamına geliyordu.

Rusya sivil altyapıya yönelik saldırılarını hızlandırırken, diğer şehirler savunmasız kalmaya devam ediyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com