Putin’in Türkiye gezisi: Müzakerelerin konusu belli oldu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Putin'in Türkiye gezisi: Müzakerelerin konusu belli oldu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, müzakereler sırasında Ukrayna tahılının dünya pazarlarına taşınmasına yönelik “yeni yöntemler” bulunması yönünde girişimlerde bulunulacağını söyledi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaklaşan ziyaretinde Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden ihracatına yönelik yeni bir mekanizmayı görüşecek.

Reuters’in haberine göre, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan A Haber’e verdiği röportajda müzakereler sırasında Ukrayna tahılının dünya pazarlarına taşınmasına yönelik “yeni yöntemler” bulunması yönünde girişimlerde bulunulacak.

Fidan, “Daha önceki tahıl anlaşması belli bir mekanizma altında çalışıyordu, şimdi başka bir mekanizmaya geçme ihtimalinin olduğunu gördük, şimdi de bu ihtimali belirlemeye yönelik çabalar var” şeklinde belirtti.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Ankara, Rusya’yı, uygulanmasından bir yıl sonra Temmuz 2023’te Moskova’nın çekildiği Karadeniz Tahıl Girişimi’ne geri dönmeye ikna etmeye çalıştı. Anlaşma, Ukrayna limanlarından yapılan ihracatın güvenli geçişini sağlamak amacıyla BM ve Türkiye’nin aracılık ettiği bir anlaşmaydı.

Türkiye, Uluslararası Adalet Divanı’nın kararını uygulama zorunluluğu getiren Roma Tüzüğü’nü imzalamadığı için Putin tutuklanma korkusu olmadan Türkiye’ye seyahat edebilecek.

Rusya Devlet Başkanı, özellikle geçen yılın Mart ayında Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (ICC) Ukraynalı çocukların Rusya’ya sınır dışı edilmesi nedeniyle kendisi hakkında tutuklama emri çıkarmasından sonra yurtdışı gezilerini keskin bir şekilde sınırladı.

Hatırlanacağı üzere daha önce Putin’in Erdoğan’la görüşmek üzere 12 Şubat’ta Türkiye’yi ziyaret edebileceği bildirilmişti. Bu, Rus liderin Şubat 2022’de Ukrayna’nın Rus birlikleri tarafından işgal edilmesinden sonra bir NATO üyesi ülkeye yapacağı ilk ziyaret olacak.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com