Ukrayna’nın restorasyonu: Japonya ve Türkiye işbirliği konusunda anlaştı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Japonya ve Türkiye ekonomik bağlarını derinleştirecek ve Ukrayna’yı desteklemek için daha fazla işbirliği yapacak. Çabalarını Ukrayna’nın savaş sonrası yeniden inşası üzerinde yoğunlaştıracaklar.

Japon NHK’da bildirildiğine göre Tokyo ve Ankara’nın asıl ilgi odağı altyapı tesisleri olacak.

İki ülkenin ticaret bakanları Nishimura Yasutoshi ve Ömer Bolat tarafından İstanbul’da imzalanan bildiride, “Ukrayna’ya savaşın tahrip ettiği altyapıyı onarmak için yardım sağlamak amacıyla yakın işbirliği içinde çalışacakları” sözü verildi. Ayrıca taraflar, bugün Japon-Türk ilişkilerinin yüksek ve iyi düzeyde olduğunu bildirdi. Özellikle Ukrayna gibi üçüncü ülkelerdeki çalışmalar bağlamında işbirliğini derinleştirme ve genişletme konusunda anlaştılar.

Japon bakan ayrıca iklim değişikliği konusunda Türkiye ile işbirliğini yoğunlaştırmayı da umuyor. Yasutoshi, Fukushima’daki nükleer santralden arıtılmış radyoaktif suyun okyanusa salınması konusunda Japonya’nın tutumunu açıkladı.. Ankara bu konuya “anlayışla” yaklaştığını belirtti.

Japonya ve Türkiye Ukrayna’ya nasıl yardım ediyor?

Rus işgalinin ilk gününden itibaren Tokyo Ukrayna’nın yanında yer aldı ve Ukrayna’yı destekliyor. Batı dünyasının (coğrafi olarak değil, siyasi olarak) bir parçası olan Tokyo, Rusya’yı kınadı ve Kremlin’e karşı çeşitli yaptırım paketleri uyguladı. Ayrıca Japonlar işgalcilerle ticari ilişkilerini kısmen kesti.

Oldukça önemli miktarda insani yardımın yanı sıra, Japonya Kiev’e askeri açıdan da yardım etti. Özellikle düşman insansız hava araçlarını tespit etmek için en son araçları Ukrayna ordusuna devretti. Tokyo ayrıca kredi ve hibe şeklinde mali yardım da gönderdi.

Türkiye’nin tutumu ise daha belirsiz. Ankara bir yandan Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü tanıyor ve Rusya’nın saldırganlığını kınıyor. Öte yandan saldırganla yakın işbirliğini sürdürüyor ve Kremlin’e herhangi bir yaptırım uygulamıyor.

Ayrıca şu anda yürürlükte olmayan tahıl anlaşmasında da ana arabulucu Türkiye olmaya devam ediyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com