Metal fiyatlarındaki artış, Ukrayna’daki gayrimenkul fiyatlarını da etkileyecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Yakın gelecekte metrekare fiyatları metal fiyatları artışına bağlı olarak % 5-7 artacak. Yıllık bazda artış % 15’i bulacak.

Ubr Ukrayna’nın verdiği habere göre, emlak alanında bir uzman olan Viktorya Bereşçak yapı malzemelerinin maliyetinin, kategoriye bağlı olarak yıllık bazda ortalama % 10-15 oranında arttığını, inşaat sektöründeki vasıflı işgücü ortalama ücretlerinin de yükseldiğini belirtti.

“Metal fiyatlarındaki keskin bir artış, elbette maliyet artışına sebep olacaktır, çünkü inşaattaki metal yüzdesi oldukça yüksek ve projedeki bileşeni önemli. Üstelik, enflasyon korkusunun arttığını görüyoruz. Hammaddeler doların da etkisiyle daha pahalı hale geliyor. Ayrıca, hammadde ile ilgili bazı sorunlar (arz kısıtlamaları veya acil talepler) maliyeti artırıyor.” dedi.

Gayrimenkul fiyatları, üretim maliyetlerindeki artışla doğrudan korelasyona sahiptir. İkincisi, inşaat ve montaj işlerinin maliyetindeki artıştan dolayı inşaat birim maliyetleri sürekli baskı altındadır.

Uzman aynı zamanda emlak fiyatlarında henüz keskin bir yükselişten bahsetmeye gerek olmadığını vurguladı. Sınırlı etkin talep, yalnızca proje hazır olduğunda hammadde fiyatlarındaki artışa tepki verebilen geliştiricilerin elini ve ayağını bağlamaktadır.

Tahminlerine göre, metal fiyatlarındaki artış, gelecekte metrekare başına ağırlıklı ortalama maliyet üzerinde baskı oluşturmaya devam edecek. Önümüzdeki çeyrekte pazardaki ortalama fiyat artışı potansiyeli % 5-7 ve yıllık olarak % 15’e kadar çıkması oldukça muhtemeldir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com