Ukrayna’nın işgal altındaki topraklarında yüzden fazla Rus işkence odası bulundu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da, ordu tarafından Rus işgalcilerden kurtarılan tüm bölgelerde, sivillerin yasadışı olarak gözaltına alındığı ve işkence yapıldığı yerler keşfedildi. Toplamda ülkenin 8 bölgesinde 104 işkence odası tespit edilidi.

Ukrayna Başsavcısı Andrey Kostin‘e göre en fazla sayıda işkence tesisi Harkov bölgesinde 25 yer bulundu. Benzer birçok yerin tespit edildiği diğer bölgeler arasında 18 adetle Zaporoje bölgesi, 11 adetle Herson bölgesi, 10 adetle Donetsk bölgesi bulunmaktadır.

Başsavcı, “Özgürlük ya da Korku” konferansında yaptığı konuşmada ayrıca, Rusya Federasyonu topraklarında 19 işkence tesisinin bulunduğunun bilindiğini de sözlerine ekleyerek “Mahkumların ve tutukluların yüzde 90’ı işkenceye ya da şu veya bu tür şiddete (fiziksel veya psikolojik) maruz kalıyor. Rusya’da işkence “failin aşırılığı” değil. Bu planlı bir devlet politikasıdır” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Başsavcı, savaş esirlerinin geri dönüşüne ilişkin uluslararası yasal mekanizmaların bulunduğunu ancak siviller ve sınır dışı edilen çocuklarla ilgili böyle bir mekanizmanın bulunmadığını da vurguladı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com