Ukraynalıların Batı’nın sürekli desteğine olan güveni önemli ölçüde azaldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Zelenskiy cumhurbaşkanlığı seçimleri için desteğini arttırıyor

Şubat 2024 itibariyle Ukraynalıların göreceli çoğunluğu (%49) Batı’nın Ukrayna’yı mümkün olduğu ölçüde desteklemeye devam ettiğine inanıyor. Aynı zamanda yüzde 44’ü Batı’nın Ukrayna’dan bıktığını, desteğinin zayıf olduğunu ve Batı’nın Ukrayna’yı Rusya’ya bırakmak istediğini düşünüyor.

Kiev Uluslararası Sosyoloji Enstitüsü (KIIS) Batı yardımlarının Ukraynalılardaki algısı üzerine 17-23 Şubat tarihlerinde yaptığı anket sonuçlarını yayınladı.

Araştırmacıların belirttiği gibi, 2022’nin sonunda Ukraynalıların yalnızca %15’i Batı’nın Ukrayna’dan sıkıldığına inanıyordu. Bir yıl sonra, Ekim 2023’ün başında buna inanan Ukraynalıların payı %30’a, şimdi ise %44’e ulaştı.

Batı desteğinin devam edeceğine olan inanç 2022 sonundaki %76’dan Ekim 2023’te %63’e ve Şubat 2024’te %49’a düştü.

KIIS yorumu

KIIS Direktör Yardımcısı Anton Gruşetskiy’nin belirttiği gibi 24 Şubat 2024, Rusya’nın tam kapsamlı işgalinin ikinci yıldönümüydü. Ukrayna ve Ukraynalılar Batılı ortaklardan pek çok güzel ve güçlü destek sözü duydular. Bununla birlikte, 25 Şubat 2024’te, “Ukrayna. 2024 Yılı” forumunda, Başkan Vladimir Zelenskiy, şu anda vaat edilen ekipmanı (2023 karşı saldırısı için vaat edilen) henüz almayan dört tugayın bulunduğunu kaydetti.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Gruşetskiy, “Bu nedenle Batı’yı güçlü sözlerden güçlü eylemlere geçmeye çağırıyoruz. Ukrayna ve Ukraynalılar kazanma azmini koruyor, Ukrayna ve Ukraynalılar saldırgana karşı direnişi sürdürmek için çabalıyor. Ukrayna ve Ukraynalılar burada ve şimdi uygun desteği hak ediyor.” dedi.

KIIS anketi 17-23 Şubat 2024 tarihlerinde 1052 katılımcı arasında gerçekleştirildi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com