Ukraynalı mültecilerin yarısı savaştan sonra Polonya ve Almanya’da kalmayı planlıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Polonya ve Almanya’da halihazırda iş bulmuş olan Ukraynalı mültecilerin neredeyse yarısı (%48), savaşın bitiminden sonra en az bir yıl daha bu ülkelerde kalmayı planlıyor. Ukrayna’dan gelen mülteciler, savaştan sonra yurtdışında kalabilmek için aktif olarak dil öğreniyor ve mesleki niteliklerini geliştiriyorlar.

EWL Göç Platformu, çalışmanın sonuçlarına dayanarak birçok Ukraynalının aktif olarak dil eğitimi aldığını ve ileri düzey eğitim kursları aldığını bildirdi.

Verilere göre Almanya’da çalışan Ukraynalı mültecilerin yaş ortalaması 37, Polonya’da çalılanların ise 39.

Analistler “Bu, deneyim ve niteliklere sahip, profesyonel olarak eğitilmiş kişilerin büyük bir payına işaret ediyor. Ankete katılanların yarısından fazlası daha yüksek veya tamamlanmamış bir yüksek öğrenime sahip ve neredeyse beşte biri tam ölçekli bir istila başlamadan önce yurtdışında kazanılmış iş deneyimi beyan ediyor.” diyorlar.

Almanya’daki Ukraynalıların yarısından fazlası iletişim düzeyinde İngilizce biliyor. Polonya’da istihdam edilen mülteciler arasında, her üç kişiden biri İngilizce bildiğini belirtti. Ayrıca Ukraynalılar ev sahibi ülkenin dillerini de öğrenmektedir.

Ayrıca, her iki ülkedeki katılımcıların yaklaşık 1/5’i mesleki niteliklerini kurslar ve eğitim yoluyla geliştirdiklerini belirtmektedir.

Araştırmaya göre, Ukrayna’dan gelen mültecilerin çoğunluğu otel ve restoran işletmeciliği, ticaret ve basit fiziksel işgücü gerektiren alanlarda iş buldu. Ukraynalılar için Almanya’daki ortalama maaş aylık net 1,467 avro. En yüksek maaşlar lojistik ve nakliye, idari ve büro işleri ile eğitim alanında ödenmektedir.

Polonya’da Ukraynalılar, çoğunlukla ticaret ve sanayi üretiminde olmak üzere ayda ortalama 541 avro kazanıyor.

Polonya ve Almanya yaklaşık 2.5 milyon kişi ile Ukrayna’dan gelen en fazla sayıda mültecinin kayıtlı olduğu ülkelerdir.

Ukrayna’dan gelen ve istihdam edilen mültecilerin neredeyse %70’inin Polonya’daki iş yerinde Ukrayna dilini kullanabildiği bildirilmişti.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com