Ticaret Odası: Ukrayna’da işsizlik oranı son 15 yılın zirvesinde

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odası tarafından verilen bilgliere göre Ukrayna’da karantinanın ilk iki haftasın işsiz sayısı 500-700 bin artarken sonraki iki haftalık sürede de 500-600 bin kişinin daha bu sayıya eklenmesi bekleniyor.

Ubr.ua’nın haberine göre, Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odası’nın basın servisi, pandemiden sonra Ukrayna’ya dönen işçiler dahil edilmemesine rağmen “karantina” döneminde işsiz sayısının 2.5-2.8 milyon kişiye yükseldiğini söyledi.

Odanın başkanı Gennadiy Çizikov tarafından “Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odası’nın tahminlerine göre, bugün işsizlik oranı % 13.7-15.4 arasında. Bu son 15 yılın en yüksek oranı … Ticaret ve Sanayi Odası şirketleri tarafından yapılan bir ankette, % 26’sının personel azaltmayı planladığı görülüyor. % 30’u ise henüz nihai bir karar vermedi.” denildi.

Her şeyden önce, karantina sırasında faaliyetleri durdurulmuş endüstrilerde gayri resmi olarak çalışanlar işlerini kaybetti: Bu ise yaklaşık 1 milyon kişi. Toplamda, durdurulan sektörlerde yaklaşık 4 milyon kişi istihdam edilmektedir. Ayrıca ülke genelinde yolcu trafiğinin durdurulması nedeniyle düzenli işlerini kaybedenler de oldu.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com