Ukrayna’dan ayrılan IT şirketlerinin çoğu savaşın bitiminden sonra geri dönmeye hazır

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukrayna'dan ayrılan IT şirketlerinin çoğu savaşın bitiminden sonra geri dönmeye hazır

Savaş sonrasında ülkeden taşınan IT şirketlerinin çoğu öyle ya da böyle Ukrayna’ya geri dönmeyi planlıyor. Aynı zamanda, sektörde çalışan uzmanların çoğu ülkeyi terk etmedi ve ayrılanların önemli bir kısmı da geri döndü.

Yurtdışına taşınan Ukraynalı IT şirketlerinin %81.5’i Ukrayna’ya dönmeyi planlıyor, ancak çoğunluk bunu yalnızca sıkıyönetim kaldırılması ve çatışmaların tamamen durması durumunda yapmaya hazır. Aynı zamanda, Ukraynalı BT uzmanlarının %63’ü ülkeyi hiç terk etmezken, %24’ü de geri döndü.

Ukrayna IT Derneği’nin 8 Aralık’ta sunduğu ‘Do it like Ukraine’ araştırmasındaki veriler derneğin Ekim ve Kasım ayı sonunda olmak üzere iki aşamada gerçekleştirdiği ankete dayanmaktadır. 147 firma ile görüşülmüştür.

Araştırmaya göre ankete katılan şirketlerin %61.1’i savaş bittikten sonra Ukrayna’ya dönmeyi planlıyor. %7.4’ü 2023’te ülkeye döneceğini söyledi ve %5.6’sı şimdiden dönme sürecinde.

Bloomberg: Petrol yaptırımları Rusya ekonomisini sert bir şekilde etkiliyor

Ankete katılanların yalnızca %1.8’i kesin olarak Ukrayna’ya dönmeyi planlamadıklarını söyledi. Aynı zamanda, %16.7’sibu soruya bir yanıt vermemiştir.

Araştırmada belirtildiği gibi, ankete katılan IT şirketlerinin %29.2’si ülkeden taşınmadı. İşletmelerin yarısından fazlası (%53.3) kısmen taşınmışken, yalnızca %3.6’sı Ukrayna dışında kısmi yeniden yerleştirme deneyimine sahip. Şirketlerin üçte biri (%36.5) hem ülke içinde hem de yurt dışında kısmi yer değiştirme gerçekleştirdi.

Ankete katılan şirketlerin sadece %17.5’i eski işyerlerinden tamamen taşınmıştır. Aynı zamanda hiçbiri tüm işletmeyi yurtdışına götürmedi, bunun yerine ya ülke içinde (%4.4) ya da hem Ukrayna’da, hem de yurt dışında (%13.1) işine devam etmektedir..

Yurtdışına taşınan IT şirketlerinin % 40.1’i Avrupa’ya, çoğunluğu ise Polonya’ya taşındı. ABD (%9.5) ve Kanada (%5.1) şeklinde şirketlerin taşındığı ilk 10 ülke arasına girdi.

Aynı zamanda, Ukraynalı IT uzmanlarının çoğu ülkeyi hiç terk etmedi. % 27’si taşınmaya zorlandı, ancak Ukrayna içinde taşındı. %36’sı taşınmadı. %24’ü ayrıldı, ancak tekrar ülkeye döndü. IT uzmanlarının yalnızca %13’ü yurtdışına taşındı. Çalışma, belirtilen bilgilerin hem IT Ukrayna anketine hem de dou.ua profil portalının anketine dayandığına dikkat edilmelidir.

Ayrıca ankete katılanların yarısından fazlası Ukrayna’dan göç etmeyi düşünmüyor. %34.1’i şu anda böyle bir planları olmadığını, %20.1’i kesinlikle göç etmeyi düşünmediğini söyledi. IT uzmanlarının yalnızca %12,5’i aktif olarak yeniden yerleşime hazırlanıyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com