Putin ile başarısız bir görüşmenin ardından BM Genel Sekreteri Ukrayna’ya geldi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

BM Genel Sekreteri António Guterres, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ile görüşmek üzere Moskova’dan Kiev’e geldi. Guterres, Zelenskiy ile sivillerin savaş bölgesinden güvenli bir şekilde tahliyesini görüşecek.

Twitter’dan bir duyuru yapan Guterres “Sivillerin çatışma bölgelerinden tahliyesini sağlamak adına insani yardımı genişletmeye yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Savaş ne kadar erken biterse, Ukrayna, Rusya ve dünya için o kadar iyi olacak.” dedi.

Bir gün önce Guterres, Moskova’da Putin’i ziyaret etti. Toplantı Rus diktatörün her zamanki “uzun masasında” yapıldı.

Görüşmenin sonunda BM Genel Sekreteri, Moskova’nın Azovstal’dan insanların tahliyesine uluslararası örgütleri dahil etmeyi kabul ettiğine ikna ettiğini söyledi.

Odessa bölgesi Zatoka’da işgalciler yine köprüyü vurdu

27 Nisan Çarşamba günü ise Kremlin bunu yalanladı. Putin’in basın sekreteri Dmitriy Peskov, Kremlin’deki bir brifingde, Rusya’nın Azovstal’dan tahliye konusunda BM ile özel bir anlaşması olmadığını söyledi.

Guterres ile Putin arasındaki görüşmede bu anlaşmalara varılamadı.

Buna karşılık, Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin önce Rusya’ya ve ardından Ukrayna’ya yaptığı ziyaretlerin sırasını hatalı buldu.

Kiev metrosunda uluslararası basına düzenlediği basın toplantısında bu konudan bahseden Zelenskiy “Bence önce Rusya’ya sonra Ukrayna’ya gitmek yanlış. Sadece yanlış. Peki (BM Genel Sekreteri) neyle dönecek: Bize Rusya’dan sinyaller göndermek mi? Bu sırada bir mantık olmas gerekiyor. Ve mantık, aslında çok basit. Savaşı bitirmek istiyorsan tam olarak ne olduğunu bilmelisin. Önce gel ve gör. Peki orada ne görecek? Kutuzovskiy Prospekt’te ceset yok.” demişti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com