Ukrayna’daki yabancı öğrenci sayısı 76 binin üzerinde

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Yabancılar, kalite, maliyet, uluslararası tanınma, bağlantılar ve işbirliği nedeniyle Ukrayna’da eğitimi seçiyor.

yabancı öğrenciler

Dünyanın 155 ülkesinden 76 bin 500’den fazla yabancı öğrenci Ukrayna’da eğitim görüyor.

Devlet Uluslararası Eğitim Merkezi direktörü Elena Şapovalova tarafından Ukrayna 30 Forumu’nda “Bugün 155 ülkeden 76,500’den fazla yabancı öğrencimiz Ukrayna’da eğitim görüyor. Onları tam olarak neyin cezbettiğini ve Ukrayna’yı yabancı öğrenciler arasında nasıl popüler hale getirebiliriz dediğimizde öğrencilerin kendilerine sorduk. Bu genellikle yüksek kaliteli bir eğitimd, eğitim fiyatının uygunluğu, uluslararası tanınırlık, uluslararası ilişkiler, uluslararası işbirliği … Bunlar yabancı öğrenciler arasında eğitim almak için önemli faktörler … Bugün 400’den fazla üniversite yabancı öğrencilere eğitim veriyor. Hem İngilizce, hem Ukraynaca dil programları var, ayrıca 300’den fazlasında, hazırlık bölümünde eğitimden sonra tamamen Ukraynaca eğitim veriyor.” dedi.

Ankete göre, yabancı öğrenciler eğitim kalitesi ve uygulamalı eğitim sebebiyle Ukrayna üniversitelerini tercih ediyor, bunların çoğu tıp öğrencilerinden oluşmaktadır. Ayrıca, eğitim maliyetine ek olarak, yaşam maliyeti, öğrencinin kendi ülkesinde Ukrayna diplomasının tanınması, istihdam imkanı gibi sebepler de önemli oluyor.

Ankete katılan yabancı öğrencilerin yarısından fazlası Ukrayna’yı eğitim için bir ülke olarak arkadaşlarına tavsiye edeceklerini söyledi. Ayrıca ankete katılanların yarısından fazlası arkadaşlarının tavsiyeleri sayesinde Ukrayna’yı seçtiklerini söyleyen Şapovalova “Bu, bizim için muazzam fırsatlar yaratıyor. Ukrayna’da eğitim hakkında konuşmak için harika fırsatlara sahip olduğumuzu, Ukrayna’dan aldıkları diploma sayesinde kazanacakları rekabet yeteneği hakkında büyük fırsatlara sahip olduğumuzu gösteriyor.” dedi..

Ukrayna’nın eğitim alanındaki rekabet avantajlarından biri, Ukrayna üniversitelerinin dünya sıralamasında, özellikle QS sıralamasında, Times sıralamasında, Şanghay Üniversitesi sıralamasında yer almasıdır.

Son olarak, öğrenciler Ukrayna üniversitelerini seçerken hem uluslararası (uluslararası sıralamalar, öğrenci hareketliliğinde küresel eğilimler, bölgedeki ekonomik ve politik durum) hem de iç bağlamı (üniversitelerde eğitim programlarının uluslararasılaştırılması, altyapı, yurtlar, destek, uyum vb.) dikkate alırlar.

Daha önce yaptığımız bir haberde 1 Ocak 2020 itibarıyla 158 ülkeden 80,470 yabancı öğrenci Ukrayna üniversitelerinde eğitim görmekteydi. Bu rakamın pandemi sürecinin etkisiyle bir parça azaldığını söyleyebiliriz.

ukrhaber.com

Ukrayna’da ikinci el piyasadaki en popüler yirmi otomobil belirlendi


Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com