Ukrayna yabancı öğrenciler üzerinden ne kadar kazanıyor?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’daki yabancı öğrencilerin eğitim, konaklama, sigorta, belge, yemek, ulaşım ve diğer ihtiyaçlara yönelik toplam harcama tutarı 2019 yılında 570 milyon dolar olarak gerçekleşti.

yabancı öğrenciler

Devlete ait Ukrayna Devlet Uluslararası Eğitim Merkezi’nden (UGTsMO) alınan verilere göre ortalama eğitim süresinin 5-6 yıl olduğu düşünüldüğünde, Ukrayna’nın mezun olan öğrencilerden eğitim süresi içerisinde elde ettiği gelir toplamda 3 milyar doların üzerinde.

1 Ocak 2020 itibarıyla 158 ülkeden 80,470 yabancı öğrenci Ukrayna üniversitelerinde eğitim görmektedir. Ukrayna Devlet Uluslararası Eğitim Merkezi, her birinin Ukrayna’da yılda 6 – 8 bin dolar harcadığını belirtti.

Yabancı öğrencilerin yaklaşık yarısı (39,841) Ukrayna’da tıpta uzmanlık alanlarında eğitim görüyor. Onlar için ortalama eğitim maliyeti öğrenci başına yıllık 4,300 dolar seviyesindedir. Diğer uzmanlık alanları için eğitim maliyeti ortalaması ise 2 bin dolar seviyesindedir.

Ayrıca hazırlık bölümlerinde 7 bin öğrenci eğitim görmektedir (ortalama eğitim bedeli 1,500 dolar). Lisansüstü ve doktora programlarında ise 2,800 öğrenci eğitim görüyor (ortalama eğitim bedeli 2 bin dolar)

UGTsMO’ye göre yabancı öğrenciler sadece öğrenim için yılda 250 milyon dolar ödüyor.

Eğitime ek olarak, yabancı bir öğrenci her yıl konaklama için en az 800 dolar, oturma izin belgeleri için 100 dolar, sağlık sigortası için 100 dolar, yemek ve eğlence için 2,400 dolar ve seyahat için 600 dolar harcıyor. Toplamda, UGTsMO’ya göre yabancı öğrencilerin ek harcamaları yılda 322 milyon dolardır.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com