Ukrayna’daki savaş ne zaman bitecek? Askeri uzmanlardan 2024 tahmini

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukrayna'daki savaş ne zaman bitecek? Askeri uzmanlardan 2024 tahmini

Yeni yıla kadar cephedeki durum değişebilir mi? Rusya Federasyonu’nun büyük füze saldırıları yapacak mı? Ukraynalı askeri uzmanlar bu konuda neler düşünüyor?

TSN’den Karina Bondarenko‘nun bu konuda çıkan makalesini Türkçeye çevirerek sunuyoruz.

Bu kış Ukrayna için bağımsızlık yılları süresince yaşadığı en kötü kış olabilir. Cephedeki gergin durumun yanı sıra düşmanın Ukrayna’ya karşı kullanmak istediği kış mevsimi de yaklaşıyor.

Yeni yıla kadar cephe hattı nasıl değişebilir, büyük füze saldırılarına ve elektrik kesintilerine hazırlanmaya değer mi ve savaş 2024’te bitecek mi? Askeri analist, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Albayı Petro Çernik ve askeri uzman Oleg Jdanov bu konu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Cephedeki durum: Yeni Yıl tahmini

Petro Çernik, Ukrayna ordusunun şu anda üç stratejik görevle karşı karşıya olduğunu söylüyor. Birincisi, Zaporoje bölgesindeki sözde “Surovikin Hattı”nı “kesebilmek”, kuzey Azak bölgesine ulaşabilmek, Kırım’a giden kara koridorunu “kesebilmek” ve böylece güney köprübaşını çökertebilmek. İkincisi Avdiivka’yı tutmak. Çünkü burası tüm Donetsk bölgesinin kapısıdır. Üçüncüsü ise Bahmut’un operasyonel kuşatılmasıdır.

Çernik “Bahmut siyasi anlamda da stratejik bir nokta. Neden? Putin buranın ele geçirildiğini ve kahramanların ödüllendirildiğini söyledi. Kuşatma başarılı olursa ve o grup yok edilirse ya da daha iyisi birkaç bin Rus teslim olursa o zaman bizim için ileriye doğru devasa bir adım olacak. Gezegendeki en parlak beyin bile bunun zamanını belirleyemez.” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Kötüleşen hava koşulları ve özellikle sonbahar yağmurları sebebiyle Donetsk bölgesindeki aktif askeri operasyonlar yavaşlayacak. Oleg Jdanov, ön cephedeki durumla alakalı olarak büyük olasılıkla komutanlığın 2023 yılı sonuna kadar yaptığı planlarda ince ayarlamalar yaptığını söylüyor. Ona göre ordunun şu anda asıl görevi, Ukrayna topraklarını özgürleştirmenin yanı sıra, ele geçirilen mevzileri korumaktır.

Oleg Jdanov, “Belki uygun koşullar yaratılırsa ve bu, teknolojik ve daha etkili silahların bize devredilmesiyle mümkün olursa, belirli operasyonel yönlerde saldırı operasyonları yürüteceğiz” dedi.

Oleg Jdanov, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Valeriy Zalujniy’nin bunun ana hatlarını çizdiğini belirtti. Önemli olan bir sonraki saldırıya hazırlanmak için özellikle düşmanın lojistiğine maksimum hasar vermektir.

Ukrayna’ya füze saldırıları: kesinti olacak mı?

Geçtiğimiz yıl Kasım ayı başında Rusya, sivil altyapıya büyük füze saldırıları düzenleyerek Ukraynalıları elektrik ve ısıtmadan mahrum bıraktı. Oleg Jdanov, bugün gündüz sıcaklıklarının 15 derecenin üzerine çıkması halinde bunun hiçbir anlam ifade etmediğini söylüyor. Ona göre Rus ordusu, hava sıcaklığının en az sıfıra düşmesini veya donmasını bekliyor. Ayrıca füze stoklamaya devam ediyorlar.

Ukrayna Ana İstihbarat Müdürlüğü’ne göre Rusların elinde şu anda 350 kilometreden daha uzak mesafelerdeki hedefleri vurabilecek yaklaşık 870 adet yüksek hassasiyetli füze bulunuyor.

Çernik’e göre Ruslar rasyonel düşünüyor: Ukraynalılar kendilerini kötü hissedecek, üşüyecekler, dolayısıyla hükümetleri üzerinde baskı kuracaklar. Ancak Petro Çernik, düşmanın bunu başaramayacağına inanıyor. Ayrıca Rusya Federasyonu, Ukrayna hava savunma sisteminin önemli ölçüde büyüdüğünü fark etti.

Çernik “Ve nasıl saldıracaklarını düşünüyorlar. Çünkü benim deyimimle bu kamikaze dron baskınları, hava savunmamızın kapsamlı bir çalışmasından başka bir şey değil. Atışların devasa olup olmayacağına dair en ufak bir şüphem yok. Tek soru ne zaman ve kaç füze olacağıdır. Şu ana kadar geçen yılın Aralık ayı rekoru olan 236 füzeyi tekrarlamadılar.” dedi.

Ukrayna’daki savaş 2024’te bitecek mi?

Ukrayna’daki topyekun savaş bir yıl sekiz aydır sürüyor. Askeri uzmanlar bunun 2024’te sona ereceğinin muhtemel olduğunu söylüyor.

Çernik “Savaşın bu aşamasını söylemek daha doğru olur. Rusya Federasyonu dağıldığında Ruslarla savaş gerçekten sona erecek. Rusya Federasyonu dağılmazsa, yarın Putin ölse bile onun yerine Navalniy gelirse, 10-15-20-30 yıl sonra yeni bir savaş başlatacaklar. Bu tartışmaya açık olmayan bir sabittir.” dedi.

Petro Çernik, teorik olarak, ordunun sınır çizgisini 24 Şubat 2022’ye kadar sıkıştırmayı başarması durumunda zaferin mümkün olduğunu kaydederek “Eski çizgi yani Donbass nasıl geçilir, eğer Rusya Federasyonu’ndaki yönetim istikrarı devam ederse, henüz dürüst bir askeri cevap veremem. Hiç kimse Donbass’la kafa kafaya mücadele edemedi. Tekrar vurguluyorum: asla. Tarih ne birinci ne de ikinci dünya savaşında bu tür vakaları bilmiyor” diyor.

Rus ordusu, askerlerini ölüme göndermesine rağmen küçük Bahmut kasabasını 10 ay boyunca alamadı. Ancak Ukrayna, Rusya’nın Avdiivka’da yapmaya devam ettiği gibi ordusunu savaşa atmayacak.

Çernik’e göre, jeopolitik bir an olan ABD seçimleri sayesinde gelecek yıl sınır çizgisini sıkılaştırmak oldukça mümkün. Biden’ın olumlu sonuçlara ihtiyacı var. Ve onların anlayışına göre, en azından ben öyle düşünüyorum, eski çizginin statükosuna dönüşü bir başarı olarak sunmak oldukça mümkün.

Oleg Jdanov, Ukrayna’daki savaşın 2024 ortalarında sona erebileceğini söylüyor. Ona göre bunda ABD’deki siyasi durumun yanı sıra Batı’nın savaşı uzatma konusundaki isteksizliğine vurgu yaparak “Evet, bize gerektiği kadar yardım etmeye hazırlar. Ancak yine de çoğu ülke bu sorunun çözülmesi gerektiğine inanma eğiliminde. Ve bu sebeple Ukrayna’ya destek artabilir. Savaşın sona ermesi ihtimali de var. İçinde hangi bağlamda tamamlanacağı kendi içinde bir sonraki soru: Ama en azından çatışmaların aktif aşamasının sona erdiği bir durum olur. Büyük olasılıkla.” diyor.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com