AB Komisyonu’ndan Ukrayna ve Moldova ile müzakerelere başlama tavsiyesi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Avrupa Birliği Komisyonu, Ukrayna ve Moldova’nın Avrupa Birliği (AB) üyelik müzakerelerine başlanması tavsiyesinde bulundu. Komisyon, Gürcistan’a da adaylık statüsü verilmesini de tavsiye etti.

Avrupa Birliği Genişleme Raporu, Belçika’nın başkenti Brüksel’de açıklandı. Bin 200 sayfalık raporda Ukrayna ve Moldova’nın AB’ye üyelik müzakerelerine başlaması tavsiye edildi.

Raporda, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Ukraynalıların “kendileri için hayati önem taşıyan savaş devam yürüttükleri sırada bile ülkelerini reforme ettikleri” belirtildi.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna’nın geçtiğimiz yıl Komisyon tarafından gerekli gösterilen adımların yüzde 90’ından fazlasının tamamladığını belirterek, yargıda yapılan reformlara ve yolsuzlukla mücadele çalışmalarıma dikkat çekti.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

von der Leyen, “Birliğimizi tamamlamak tarihin çağrısıdır. Birliğimizi tamamlamanın aynı zamanda güçlü bir ekonomik ve jeopolitik mantığı var. Geçmişteki genişlemeler hem katılım ülkeleri hem de AB için çok büyük faydalar sağladı. Hepimiz kazandık” ifadelerini kullandı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de AB Komisyonu’nun tavsiye kararının açıklanması sonrasında AB ve Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen’a bir teşekkür mesajı yayımlandı. Komisyon’un Ukrayna ile müzakerelere başlanması tavsiyesini “Ukrayna’nın da üye olduğu daha güçlü bir AB’ye giden yolu açan tarihi bir adım” diye nitelendiren Zelenskiy, ülkenin reformlarının süreceğini ve AB Konseyi’nin Aralık ayındaki sona ereceğini kaydetti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com