ABD, Abrams tankını temel alan M1150 ABV saldırı araçlarını gizlice Ukrayna’ya teslim etti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
3 Kasım 2023 tarihli fotoğraf (Fotoğraf: Cumhurbaşkanlığı Ofisi)

Ukrayna askerleri, Abrams tankına dayanarak ABD’de üretilen saldırı aracı M1150 ABV’yi (Saldırı İhlali Aracı) teslim aldı.

Defence Express Cumhurbaşkanı Zelenskiy’nin Füze Birlikleri ve Topçu Günü ile Mühendis Birlikleri Günü için yayınladığı videonun yanısıra Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nin bir fotoğrafına atıfta bulunarak Ukrayna ordusunun ABD Ordusu’ndan sonra dünyada ikinci ve bu tarz bir aracın ilk yabancı operatörü olduğunu belirtti.

Avustralya, 2021’de M1150’leri satın almak için onay aldı ancak şu anda bir sözleşme belirtisi yok.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Defense Express’e göre M1150 ABV, mayın bariyerlerinde geçiş oluşturmaya yönelik yeni bir araç. Sistemi, geleneksel bir saban ve bir patlamanın yaklaşık 100-150 metre uzunluğundaki mayın tarlalarını parçalamasına olanak tanıyan doğrusal patlayıcı yükleri fırlatma sisteminden oluşmaktadır. Aynı zamanda Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’ne göre ABD ordusunda yalnızca 149 adet M1150 ABV aracı bulunuyor.

Aracın ağırlığı 72 ton, uzunluğu 12 metre, mürettebatı iki kişi. Motor gücü 1500 beygir gücüdür. Makine, uzaktan mayın temizleme için iki adet M58 MICLIC fırlatıcı kullanıyor ve ayrıca bir M2 Browning makineli tüfeğine sahip.

Araç Ukrayna’nın ihtiyaç duyduğu mayın temizleme için en iyi seçenek olarak nitelendirilmektedir.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Valeriy Zalujniy, ele geçirilen Ukrayna topraklarındaki Rus mayın tarlalarının boyutunun eşi benzeri görülmemiş olduğunu; özellikle önemli bölgelerde 15-20 km derinliğe ulaştığını ve bununla başa çıkmak için Ukrayna’ya verilen mayın temizleme ekipmanlarının yeterli olmadığını kaydetmişti.

Fotoğraf: Cumhurbaşkanlığı Ofisi
Fotoğraf: Cumhurbaşkanlığı Ofisi

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com