Ukrayna’da yaşayan Türklerin Türkiye’den dönüşte transit vize çilesi bitmiyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

24 Şubat 2022’de başlayan savaş sonrasında pekçok Türk vatandaşı Ukrayna’dan ayrılarak Türkiye’ye dönüş yaptı. Ukrayna’ya dönüş yapmak isteyenler için neredeyse tek seçenek karayolu. Bu ise beraberinde bir transit vize çilesini getiriyor. Yaşanan bu olağanüstü durumdan ötürü vatandaşların beklentisi bu vize çilesine bir çözüm getirilmesidir.

Gerek savaş sonrası Türkiye’ye geçici olarak dönenler, gerek işi gereği sık sık iki ülke arasında gidip gelen Türk vatandaşlarının en büyük çilelerinden birisi de Bulgaristan ve Romanya geçişlerini yapabilmeleri için gerekli olan transit vizeyi almak zorunda kalmaları. Ukrayna hava sahası kapalı olduğu için havayolu alternatifi gündemde olmadığı için herkes istemese bile karayoluna mecbur kalmaktadır.

Savaş sonrası Ukrayna’dan çıkışlar sonrasında kolaylık sağlandı ve vize istenmedi. Pek çok Türk vatandaşı gerek otobüsle, gerek araçları ile Türkiye’ye geldi. Ancak karayolu ile geri dönmek istedikleri zaman transit vize almaları gerekiyor. Vizesiz alternatif rota ise uçakla Kişinev sonrasında karayolu ile Ukrayna’ya geçiş yapmak. Ancak Kiev, Lviv gibi şehirlere geçmek için bu rota çok avantajlı olmadığı gibi Kişinev’de sorun çıkartabiliyorlar ve uçak bilet fiyatları normalüstü bir seviyede seyredebiliyor. Ayrıca araçla gelenler araçla dönmek zorunda kalıyorlar.

Bu sıkıntıları sık sık sosyal medya gruplarında dile getiriyorlar, CİMER’e yazıyorlar ama henüz bu konuda bir adım atılmadı. Tek istenen şey geçerli Ukrayna oturum kartına sahip olan kişilerin gidiş gelişlerinde yahut en azından Türkiye’den Ukrayna’ya gidişlerinde transit vize sorulmaması. Savaş sebebiyle yaşanan olağanüstü durumda bazı kolaylıklar getirilmesidir.

Vize çilesi: Vize için randevu almanın zorluğu, vize başvuru işlemleri ve evrakların hazırlanması, vize ücretinin yatırılması ve vizenin hazır hale gelmesi şeklinde zaman zaman 45 güne kadar uzayan bir süreç.

Vize çilesinin ortadan kaldırılması adına ilgili kurumları hareket geçirmek için sizler de CİMER’e talepte bulunabilirsiniz. Örnek dilekçeyi aşağıda bulabilirsiniz:

Ukrayna’da geçerli resmi oturumumuz bulunmaktadır. Orada yaşıyoruz, çalışıyoruz. Ailemiz, okulumuz, işyerimiz var. Ukrayna’da başlayan savaş sebebiyle zor şartlarda Türkiye’ye döndük. T.C. Dışişleri Bakanlığı’nın girisimleri ile yurda dönerken vizesiz uygulama oldu ve kolaylıklar gösterildi. Tekrar Ukrayna’ya evimize, işimize geri dönmek istiyoruz. Pek çok arkadaşımız iş kaybına ve maddi kayıplara uğradığı için vize ücretlerini ödemekte zorlanmaktadır. Ayrıca transit vize alınma süreci de uzun zaman almaktadır.

Ukrayna’da oturumu olan Türk vatandaşlarının Türkiye’den Ukrayna’ya karayolu ile giderken Bulgaristan ve Romanya üzerinden geçişlerinde transit vize ihtiyacının askıya alınması hususunda gerekli girişimlerin yapılmasını Ukrayna’da yaşayan Türk vatandaşları olarak rica ediyoruz.

Saygılarımla

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com