Ukrayna’da temel sebze ve meyve fiyatları yıllık bazda yüzde 48 arttı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukrayna'da temel sebze ve meyve fiyatları yıllık bazda yüzde 48 arttı

Kasım ayı ortası itibarıyla Ukrayna’da ana sebze ve meyve grubu fiyatları yıllık bazda %47-48 arttı. Fiyat artışında soğan, havuç ve ithal ürünler başı çekti.

EastFruit büyük şehirlerdeki süpermarketlerin meyve ve sebze reyonlarında yaptığı kendi denetiminin sonuçlarına dayanarak “Grivna bazında ana sebze ve meyve fiyatları yıl boyunca % 47-48 arttı. Görüldüğü gibi meyve sebze enflasyonu, Ekim 2022 sonuçlarına göre %26.6 olarak tahmin edilen yıllık enflasyonun resmi göstergelerinin çok önünde gerçekleşti.” diye yazdı.

Yayının hesaplamalarına göre dolar bazında fiyat endeksindeki artış ortalaması ise %12-13 olarak gerçekleşti. Analistler, perakende fiyatlarındaki artışın ana nedeninin, ulusal para biriminin yılda ortalama %35 oranında değer kaybetmesi olduğuna inanıyor.

Ayrıca, Rus işgal kuvvetlerinin limanları kapatması, Ukrayna’nın işgal altındaki güney bölgelerinde üretimin ve sulama sisteminin tahrip edilmesi nedeniyle ürün fiyatlarında artış ve arzda azalma meydana geldi. Özellikle Ukrayna’da soğanın perakende fiyatı yıl içinde 2.5 kat arttı.

Ekim 2022’de tüketici fiyatlarındaki enflasyon, Eylül 2022’ye kıyasla %2.5, yılın başından itibaren %24.8 ve Ekim 2021’e kıyasla %26.6 olarak açıklanmıştı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com