Ukrayna’da öğrenci sayısı az olan okullar kapatılacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukrayna'da 3,415 öğretmen aşı yaptırmadıkları için açığa alındı

Hükümet, 1 Eylül 2025’ten itibaren öğrenci sayısı 45’ten az olan okullardaki öğretmenlerin maaşlarını eğitim desteğiyle finanse etmeme kararı aldı

Ukrayna Eğitim ve Bilim Bakanlığı, 1 Eylül 2025’ten itibaren 45’ten az çocuk bulunan okulları kapatma kararı aldı. Hükümet az sayıda öğrencisi olan eğitim kurumlarını finanse etmeyecek. Karar ilkokul sonrası olan okullarla ilgili.

Hükümet, 1 Eylül 2025’ten itibaren öğrenci sayısı 45’ten az olan ve 1 Eylül 2026’dan itibaren 60’tan az öğrencisi olan okullardaki öğretmenlerin maaşlarını finanse etmeme kararı aldı. Aynı zamanda bu karar ilkokullar için geçerli olmayıp sadece 5-11. sınıflar düzeyinde geçerli olacak.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Yerel topluluklar tüm çocukların eğitimi için fon alacak, ancak bunları küçük okullara harcayamayacak. Yani, bu okullardaki öğrencilerin en yakın büyük okula nakledilmesine veya küçük okullardaki öğretmenlerin çalışmalarının yerel bütçeden karşılanmasına yerel olarak kendileri karar verebilecek.

1 Eylül 2016’dan bu yana 25’ten az öğrencisi olan okullar eğitim sübvansiyonundan finanse edilmiyordu.

Yerel yönetimler çocukların okullara ulaşımını düzenleyecekler. Çocuklara bir öğretmen eşlik edecek ve okul otobüsü alımı için fon tahsis edilecek.

Referans okul, çocukların çeşitli yerleşim yerlerinden 30 km’ye kadar uzaklıktan getirildiği okullar olacak.

45’ten az öğrencisi olan ilkokullara ise devlet desteği verilmeye devam edilecek.

Yerel özyönetim organlarının, personel yetersizliği olan bir okulun çalışmalarını kendi başlarına finanse etmemeye karar vermesi durumunda, öğretmenlerin ulaşım sağlanmasıyla birlikte destek okullarda görevlendirilmesi mümkün olacak.

Karar 1 Eylül 2025’te yürürlüğe girecek.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com