Ukrayna’da gıda işletmelerine ürünlerini güvenli ambalaj içerisinde satma zorunluluğu geliyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

İşletmeler, etiketleme ve ambalaj güvenliği gerekliliklerine uymadığı takdirde on binlerce grivna para cezasına çarptırılabilecek.

Bir grup milletvekili tarafından hazırlanan ve ambalajların etiketlenmesi ile plastik malzemelerin işlenmesi için gereksinimleri belirleyen yasa tasarısı Ukrayna Parlamentosu’na kaydedildi. Belge aynı zamanda devlet kurumlarının ambalaj üretimi, dolaşımı ve kullanımındaki yetkilerini de tanımlıyor.

AB Ortaklık Anlaşması çerçevesinde, hazırlanan yasa tasarısı ile gıda ürünlerinin tüketiminde vatandaşların sağlığına zarar verme risklerinin en aza indirilmesi ve Ukrayna mevzuatının AB mevzuatına uygun hale getirilmesi amaçlanmaktadır.

Şu anda, Ukrayna’da bu tür malzemelerin güvenliğini kapsamlı bir şekilde tanımlayan ve garanti eden bir yasal çerçeve bulunmamaktadır.

Tasarı, aşağıdaki gıda pazarı işletmeleri ve kuruluşlara atıfta bulunur:

  • Tarımsal gıda pazarları ve buralardaki satıcılar;
  • Kendi tüketimleri için olmayan gıda ürünlerini üreten ve / veya işleyenler;
  • Kendi tüketimleri için olmayan yabani bitkileri ( faydalı yabani bitkiler) toplayanlar.

Yasa taslağına göre, gıda ile temas halindeki malzeme ve öğelerin üretimi, işlenmesi ve kullanımına ilişkin gereklilikleri ihlal etmek, tüzel kişiler için 15 asgari ücret (UAH 90 bin UAH) ve bireysel girişimciler için 10 asgari ücret (60 bin UAH) tutarında ceza öngörmektedir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com