Ukrayna ve Almanya güvenlik işbirliği anlaşması imzaladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: president.gov.ua

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy’nin Berlin ziyareti sırasında Ukrayna ve Almanya, G7’nin Ukrayna için “güvenlik garantileri” bildirgesinin devamı niteliğinde, güvenlik alanında işbirliğine ilişkin ikili bir anlaşma imzaladı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Almanya ziyareti sırasında Almanya Federal Şansölyesi Olaf Scholz ile Ukrayna ile Federal Almanya Cumhuriyeti arasında güvenlik alanında işbirliği ve uzun vadeli destek anlaşması imzaladı.

Belge, Ukrayna ve G7 üyeleri tarafından 12 Temmuz 2023’te Vilnius’ta kabul edilen Ortak Bildiri çerçevesinde sonuçlandırıldı.

Almanya, bu anlaşmayla 1991 yılından bu yana Ukrayna’nın uluslararası kabul görmüş sınırlar dahilinde bağımsızlığına, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne sarsılmaz desteğini belgeliyor. Almanya, Ukrayna’nın kendisini savunmasına ve toprak bütünlüğünü yeniden tesis etmesine yardımcı olmak için gerektiği sürece Ukrayna’ya destek sağlamayı planlıyor.

İkili anlaşma, imzalandığı andan itibaren on yıl süreyle geçerlidir ve Almanya’nın Ukrayna’ya sağladığı güvenlik yükümlülüklerinin belirli bileşenlerini açıkça ortaya koymaktadır. Belgede özellikle ikili güvenlik işbirliğinin öncelikli alanları (askeri, siyasi, mali ve insani) tanımlanmıştır.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Böylece anlaşmada, Almanya’nın 2024 yılında Ukrayna’ya toplam 7 milyar avronun üzerinde askeri yardım fonu sağlayacağı ve bunun Ukrayna ordusunu önemli ölçüde güçlendireceği belirtiliyor. Almanya, belgenin süresi boyunca Ukrayna’ya destek sağlamaya devam edecek.

Belgeye göre Almanya, Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’ya karşı savaşı devam ettiği sürece ve toprak bütünlüğü sağlanana kadar Rusya üzerindeki yaptırım baskısını sürdürmek ve yaptırım kaçakçılığıyla mücadele etmek için çalışacak.

Ayrıca Almanya, etkili hesap verebilirliğin sağlanması amacıyla Ukrayna’ya yönelik saldırı suçuna ilişkin bir mahkeme kurulması amacıyla koalisyon içinde çalışmaya devam edecek.

Federal Almanya Cumhuriyeti, Avrupa Birliği ve G7 ortaklarıyla birlikte, Rus varlıklarından elde edilen geliri Ukrayna’yı desteklemek üzere yönlendirmek için yasal yolları kullanmaya hazır olduğunu doğruladı.

Anlaşma aynı zamanda gelecekte Rusya’nın Ukrayna’ya olası bir silahlı saldırısı durumunda, katılımcılardan herhangi birinin talebi üzerine sonraki uygun adımları belirlemek için 24 saat içinde uygulanan bir acil danışma mekanizması da öngörüyor.

Ayrıca belge, Almanya’nın Ukrayna’nın AB ve NATO üyeliği hedeflerinin gerçekleşmesi için gerekli reformlar yolundaki çabalarını destekleme konusundaki kararlılığını da ortaya koyuyor. Almanya aynı zamanda Ukrayna’nın Avrupa Birliği’nden alacağı mevcut ve gelecekteki desteğe de katkıda bulunacak.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com