Ukrayna ekonomisi: Uzmanlar 2022’de grivnada değer kaybı ve enflasyonda artış öngörüyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da 2021’de birçok ekonomik gösterge kötüleşti. Emtia fiyatlarındaki beklenenden fazla artış sıradan Ukraynalılar daha da fakirleştirdi. 2022 ise konut ve tarifelerdeki artış yılı olacak.

2021 yılının ilk 11 ayında %9.4 olan enflasyon Ukraynalıların mali durumunu kötüleştirdi. Emekli maaşı, asgari ve ortalama ücretler artmasına rağmen, Ukraynalıların gerçek gelirleri azaldı. “Vesti” gazetesi 2022 yılında Ukrayna ekonomisindeki beklentileri uzmanların gözünden değerlendirdi.

Devlet İstatistik Servisi verilerine atıfta bulunan yayın, 11 aylık reel ücret endeksinin 92.3 olduğunu belirtiyor. Başka bir deyişle, ortalama bir Ukraynalı %7.7 oranında daha fakir hale geldi. Uzmanlar, fiyat artış seviyesinin beklenenden daha yüksek olduğunu doğruluyor. Enflasyondaki yükseliş ise genel olarak dış faktörlerden etkilendi.

2022’de enflasyonun daha da artması beklenmeli

Ukrayna cumhurbaşkanının ekonomik konulardaki danışmanı Oleg Ustenko “Enflasyon oranı üzerinde son derece olumsuz etkisi olan pek çok faktör var. İlk olarak, enerji maliyetleri ile alakalı herşey. Ve kısa vadede, bu çözülemeyen bir sorun olarak duruyor. Bu arada, Ukrayna’nın enerji maliyetleriyle alakalı bir “fiyat şoku” içinde olacağı bir durumumuz var.” dedi.

Ukraynalı her kadın, erkekler gibi askerlik kaydını yaptırmak zorunda

Tahminlerine göre, gelecek yıl Avrupa’da gazın maliyeti 2.500 dolara ulaşabilir. Bu, devletin büyük sübvansiyon programları kullanmak zorunda kalacağı anlamına gelir.

Ancak, bütçe Ukraynalılar için piyasa fiyatı ve tarifeler arasındaki farkı basitçe telafi edemez. Bu nedenle, konut ve toplum hizmetleri maliyetlerinde artış beklenmektedir. Ancak şimdiden gaz fiyatlarının iş dünyası üzerinde ve dolayısıyla ürün maliyetleri üzerinde olumsuz bir etkisi sürmektedir.

Ukrayna Merkez Bankası Uzman Platformu Koordinatörü Andrey Blinov, “Fırıncılar da dahil olmak üzere bir dizi işletme halihazırda 2.000 USD / 1.000 metreküpe yaklaşan bir ticari fiyattan gaz satın alıyor. Birkaç ay sonra bu, tüketici fiyatlarına feci bir hızla yansımaya başlayacak.” dedi.

Yüksek gaz fiyatlarının bir başka hoş olmayan sonucu da Ukrayna mallarının iç ve dış pazarlarda rekabet gücünü kaybetmesi olabilir. Rusya, Türkiye, Beyaz Rusya ve diğer ülkelerden üreticiler Ukrayna mallarını kolayca yerinden edebilir.

Ayrıca, bazı uzmanlar 2022’de Ukayna para birimi grivnada bir değer kaybı öngörüyor. Kasım 2021’den bu yana Ukrayna ulusal para birimi grivna, dolar karşısında %5 değer kaybetti.

2022 yılında Ukrayna grivnasında değer kaybı beklenmektedir

Exchange Technologies Merkezi’nde analist Maksim Orişçak “Görünüşe göre, bu sadece başlangıç, Çünkü Ukrayna para birimi Amerikan dolarına karşı değer kaybında açıkça geç kaldı: Bu yılın Mayıs ayından itibaren rakiplerine göre değer kaybı baladı. Başka bir deyişle, 28 UAH/USD seviyesinin üzerindeki bir artış önümüzdeki aylarda çok karamsar bir senaryo olarak görünmüyor.” dedi.

Ölümcül trafik kazasına karışmaktan aranan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Ukrayna’ya iade edildi

Genel olarak, bu yılın sonuçlarından sonra Ukrayna, bölgedeki tüm ülkeler arasında en düşük ekonomik büyüme sonucunu gösterdi. Ve bu yıl dolar bazlı GSYİH rekor kırmasına ve neredeyse 195 milyar dolara ulaşmasına rağmen, Ukrayna grivnasındaki değişim %3’e ulaşmıyor. Bununla birlikte, bu, dolar bazlı GSYİH’nin % 1 arttığı ve grivnanın %4 değer kaybettiği 2020’den daha iyi.

Aynı zamanda, uzmanlar Ukrayna ekonomisinin hala iyileşmekte olduğuna inanmaya meyilli, diğer yandan birçok gösterge de olumlu.

Ustenko “Ukrayna artık Avrupa’nın en fakir ülkesi değil. Kişi başına GSYİH’mız zaten neredeyse 5 bin dolar. Satınalma gücü paritesi açısından da diğer ülkeler arasında açıkça ortalardayız.” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com