Ukrayna sağlık reformu: 332 hastane kapatılırken, 50 bin çalışan işten çıkarılacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Sağlık Bakanı Maksim Stepanov tarafından yapılan açıklamaya göre Ukrayna Sağlık Bakanlığı, 1 Haziran’dan itibaren yeni sisteme göre hastaneleri finanse etmek için acil önlemler paketi hazırlıyor. Sağlık reformunun ikinci aşamasının bir gereği olarak mevcut hastane finansman sistemi terkedilecektir.

Sağlık Bakanı Stepanov, “1 Haziran’dan itibaren yeni tür finansman modeline başlayacağız. Sağlık Bakanlığı, özel ve son derece uzmanlaşmış hizmet sağlayan tüm kurumların, en azından 2019 yılı devlet bütçesinden finansman almasını şart koşan belirli düzenlemelerde acilen değişiklikler hazırlıyor.”

Stepanov şu anda hastanelerin yarısından fazlasında yetersiz kaynak bulunduğunu belirtti “Reformla birlikte, yaklaşık 50 bin sağlık çalışanının işten çıkarılması, finansman eksikliği nedeniyle 332 hastanenin kapatılması sözkonusu. Eğer kontrol edilmezse, itirazlar ve grevlerle günlük kitlesel olaylar olacaktır. 1747 hastanenin 984’ünde eksiklikler var.” dedi

Ayrıca, sektörde gelecek yıl hastaneleri finanse edebilecek şekilde tarifeler geliştirileceğini söyleyen bakan, bu tarifelerin sağlık çalışanlarının piyasa maaşlarına ulaşmasını sağlayacağını ve ücretlendirmelerin hizmet kalite göstergelerine dayanacağını belirtti.

Yaz öncesinde, birinci basamak, acil tıbbi bakım, kalp krizi ve ayrıca koronavirüs tedavi paketi ek finansman dahilinde olacak.

Koronavirüs hastalarıyla çalışan doktorlar ise halen söz verilen % 300 ek ücreti almadıklarını belirtiyorlar. Bu bağlamda, sağlık çalışanları çeşitli bölgelerde protestolar gerçekleştirdi.

5.05.2020 | Онлайн-брифінг щодо реформування медичної галузі України

Онлайн-брифінг за участі Міністра охорони здоров'я Максима Степанова та Голови Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайла Радуцького.

Міністерство охорони здоров'я України paylaştı: 4 Mayıs 2020 Pazartesi

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com