Ukrayna, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmeyeceğini söylemesini sağlamak için her şeyi yaptı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı telefon görüşmesinde, Rusya Federasyonu ile Donbass’taki savaşı sona erdirmek ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü yeniden sağlama konusunda müzakereler için ABD ile başka bir platform oluşturma olasılığından bahsetti.

1+1 TV kanalına verdiği röportajda konuşan Zelenskiy “Amerika Birleşik Devletleri, sadece süreci yönetmek veya kenardan izlemekle kalmayıp, gerçekten önemli bir şeye karar verirse, Normandiya formatında bir rolle ilgilenecektir. Ayrıca “Normandiya Dörtlüsü” ile işbirliği yapabilen ayrı bir platform olabilir. Bu, örneğin Ukrayna, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya’nın bulunduğu bazı konuların ayrı bir platformda tartışıldığı ve bazı çok önemli şeylerin “Normandiya Dörtlüsü” formatında tartışıldığı tek bir plan olabilir.” dedi

Cumhurbaşkanı, Ukrayna’nın Normandiya formatını kaybetmemesinin önemli olduğunu, çünkü Ukrayna’nın ortaklarının Donbass’taki çatışmayı çözmekle gerçekten ilgilendiğini kaydetti.

Zelenskiy Emmanuel Macron ilgileniyor. Bugün, Normandiya formatındaki tüm gelişmelerin ilerlemesi ve uygulanmasıyla açıkça ilgilenen Avrupa liderlerinden biridir. Bu yüzden onun tepkisi benim için çok önemli. Yakında Almanya’nın yeni Şansölyesi Olaf Scholz ile tanışacağım. Bugün, herkesin birkaç yoldan içinde olduğu ve mümkün olduğu kadar çok ülkenin doğu Ukrayna’daki savaşı durdurmak için mümkün olan her şeyi yaptığı yönünde bir düşüncem var.” dedi.

Reznikov: Ukrayna ordusunu silahlandırma bütçesinin 10 kat artırılması gerekiyor

Vladimir Zelenskiy, Rusya Federasyonu Başkanı ile ayrı bir doğrudan görüşme biçimini reddetmediğini de vurgulayarak “Bu yönde hem Avrupalı ortaklarımızdan, hem de ABD’den destek görüyorum” dedi.

Aynı zamanda, Joe Biden ile yaptığı görüşmede, Ukrayna ile Donbass’taki sözde yasadışı grupların liderleri arasında doğrudan bir diyalog yürütmeye yönelik herhangi bir teklif olmadı. Vladimir Zelenskiy, Emmanuel Macron’un sürekli olarak Ukrayna’nın Rusya Federasyonu’nun istediği gibi yasadışı silahlı grupların temsilcileriyle yalnız bırakılmaması gerektiğini vurguladığını da sözlerine ekledi.

Devlet başkanı, Amerikalı liderle yapılan görüşmelerde, Ukrayna’nın, sorunlarla ilgili diğer devletlerin katılımıyla yapılacak her türlü toplantıya konu ve katılımcı olacağı konusunda mutabık kalındığını kaydetti.

Ukrayna Merkez Bankası politika faizini yüzde 9’a yükseltti

Ukrayna Cumhurbaşkanı, Joe Biden ile yaptığı görüşmede, Rusya’dan Ukrayna’nın topraklarına hareketinin devam etmeyeceğine dair bir güvence mesajı aldığını söyleyerek “Bana öyle geliyor ki bu küçük ve nihai değil ama yine de çok önemli bir sonuç. Rusya’nın ABD’ye (Ukrayna’yı) işgal etmeyeceğini söylemesini sağlamak için her şeyi yaptık.” dedi.

Vladimir Zelensky, bugün bu durum hakkında özel bilgiler edinmenin zor olduğunu, çünkü Rusya Devlet Başkanı’nın ABD Başkanı ile görüşmelerle ilgilendiğini ve başka kimseyle görüşmelerle ilgilenmediğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı “Herkesi birleştirdik ve herkes, Rusya’dan herhangi bir zorlama, hatta küçük bir hareket durumunda bile ciddi bir yaptırım paketinin hazırlandığını anlıyor” dedi.

Telegraf, 2021’de Ukrayna’nın en etkili politikacılarını belirledi

Zelenskiy, mevcut tüm güçlü yaptırımların yürürlükte kaldığını, diğer devletlerin bu yaptırım politikasından dolayı zarar gördüğünü de hatırlattı.

Donetsk ve Lugansk oblastlarının belirli bölgelerinin özel statüsü hakkında bir referandum düzenleme olasılığı sorulduğunda, Cumhurbaşkanı, bir dizi anlaşmanın parçası olarak “bir bütün olarak Donbass’ta referandum” olasılığını dışlamadığını söyleyerek “Donbass hakkında olabilir, Kırım hakkında olabilir, genel olarak savaşı bitirmekle ilgili olabilir. Bir ülke bize belirli koşullar sunabilir. Bu bugün doğru değil. Yani burada toplumdan bir sırrım yok. Böyle şeylerle şaka yapmam. Ancak bu kadar zor bir meydan okuma varsa, kesinlikle toplumumuzla istişare edeceğim.” diyerek Ukrayna’nın topraklarından kesinlikle vazgeçmeyeceğini vurguladı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com