Ukrayna Merkez Bankası politika faizini yüzde 9’a yükseltti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Merkez Bankası (NBU), piyasanın beklediği gibi, politika faiz oranını 50 baz puan artırarak, yıllık %8.5’ten %9’a çıkardı.

enflasyon

Yayınlanan mesajda “Merkez Bankası Yönetim Kurulu, politika faiz oranının yıllık %9’a çıkarılmasına karar verdi. Bu kararla enflasyona yansıyan ek risklerin etkisinin dengelenmesi, enflasyon beklentilerinin iyileştirilmesi ve enflasyonun istikrarlı bir şekilde %5’e düşürülmesi hedefleniyor.” denildi.

Düzenleyici, enflasyon yanlısı risklerin daha fazla uygulanması durumunda, Merkez Bankası’nın para politikası üzerine kurulu sonraki toplantılarında kilit oranı artırmaya hazır olduğunu söyledi.

Bugünden itibaren Ukrayna’da aşısını yaptırmayan kamu işçileri işten uzaklaştırılacak

Merkez Bankası, enflasyon artışının zirvesinin geçtiğini, ancak enflasyonun beklenenden daha yavaş düştüğünü ekledi. Özellikle Ekim ayında tüketici fiyatları yıllıklandırılmış bazda %10.9’a gerilerken, Kasım ayında enflasyon, geçen yılki düşük karşılaştırma tabanının tükenmesi, daha iyi getiriler, kamu hizmet tarifelerine ilişkin idari kararlar, para politikasını güçlendirmek için önceki kararların etkisi ve enflasyon nedeniyle yavaşlamaya devam etti.

Aynı zamanda, enflasyonun yönü, gıda ürünleri ve enerji fiyatlarındaki yüksek fiyatların etkileri sebebiyle tüketim malları ve hizmetlerinin fiyatları üzerindeki artış baskısı ile birlikte; lojistik giderleri ve ücretlerden ötürü işletme maliyetlerinde artışların, Merkez Bankası’nın Ekim makro tahminine göre beklenenden daha yüksek olmaya devam ediyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com