Ukrayna tarım ürünlerinin ana alıcısı Çin olmaya devam ediyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Asya, Ukrayna için tarım ürünleri için en büyük pazar olmaya devam ediyor. Çin başı çekerken, liste Hindistan, Türkiye, Endonezya, Suudi Arabistan şeklinde devam ediyor.

2021 yılının ilk dokuz ayında Çin, Ukrayna tarım ürünlerinin en büyük alıcısı oldu ve Ukrayna ile Asya ülkeleri arasındaki toplam tarım ürünleri ticareti %20 arttı.

Reznikov: Ukrayna ordusunu silahlandırma bütçesinin 10 kat artırılması gerekiyor

Ukrayna, ihracatındaki 1.5 milyar dolarlık artış nedeniyle ticaret fazlasını 8 milyar dolara çıkarmayı başarırken, Asya ülkelerinden Ukrayna’ya tarım ürünleri ithalatı sadece 0.1 milyar dolar arttı.

Bu yıl Ukrayna tarım ürünlerinin ana alıcıları Çin, Hindistan, Türkiye, Endonezya, Suudi Arabistan, İran, Irak, Pakistan ve İsrail oldu ve bunların Asya ülkelerine yerli tarım ürünleri ihracatındaki toplam payı %80 oldu.

Asya, Ukrayna için tarım ürünleri için en büyük satış pazarı olmaya devam ediyor ve bu bölgeye yapılan ihracatın emtia yapısı bir bütün olarak genele tekabül ediyor. Ukrayna, Asya ülkelerine ağırlıklı olarak tahıl ve yağlı tohumlar, bitkisel yağlar, gıda işleme kalıntıları ve et ürünleri ihraç ederken, oradan da palm yağı, yağlı tohumlar, çay, kahve, egzotik meyveler ithal etmektedir.

Türkiye, 12 yıllık aradan sonra Ukrayna’dan çavdar ithaline başladı

Tarım Ekonomisi Enstitüsü’nden uzmanların tahminlerine göre, 2021’de Ukrayna’dan Asya ülkelerine tarım ürünleri ihracatı geçen yılın rekoru olan 10.9 milyar doları aşabilir. Son 10 yılda yön daima yukarı oldu. Ayrıca, bölgedeki gıda talebi aktif olarak artmasına rağmen, Ukrayna, mallarını ihraç etmek için Asya pazarının toplam potansiyelini henüz tam olarak kullanamadı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com