Ukrayna Polonya’dan süt alacak. Yıllık üretim 10 milyon tonun altına düştü.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Toptan Süt Satış Birliği Proje Müdürü Olena Zupinas tarafından Süt İşleme Konferansı’nda söylendiğine göre çiğ süt kıtlığı nedeniyle, bazı yerli işleme tesisleri komşu Polonya’dan çiğ süt ithal etmeyi planlıyor.

Agropolit.com’un verdiği habere göre,  “Bu, Ukrayna endüstrisinin sistematiik problemini çözmeyecek. Birkaç bin ton getirecek, bu arada açık 1 milyon tondan fazla. Böylece, Ukrayna tarihinde ilk defa, üretim 10 milyon tonun altında olacak. Yıllık süt üretiminin, geçen yıla göre % 3.8 düşüşle 9.7 milyon ton olacağı tahmin ediliyor. Bunun ana nedeni, son 20 yılda endüstriyel sektördeki inek sayısındaki en büyük düşüşün gerçekleşmesi oldu. Bu durumun nedenlerinden biri de “turbo hızında” arazi devirlerinin başlamasıdır. 2016 yılında özel KDV rejiminin iptal edilmesinden sonra, devlet hayvancılık endüstrisi için çiftçilerin gelişmesini sağlayacak etkili bir destek programı geliştirmedi.” denildi.

Bakınız: Ukrayna’da süt ürünlerinde açık hızla büyüyor

Zuipinas’a göre, ülkedeki sığır sayısındaki azalmayı durdurmak ve endüstrinin gelişimini teşvik etmek için çiftçilerin şeffaf arazi kuralları ve uzun vadede istikrarlı destek almaları son derece önemlidir.

2013’ten bu yana sığır sayısında % 21, yani yaklaşık 600 bin baş azaldığı hatırlatılmalıdır.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com