Ukrayna, Moldova ve Gürcistan, AB Entegrasyonuna İlişkin Batum Bildirgesi’ni imzaladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna, Gürcistan ve Moldova cumhurbaşkanları Pazartesi günü Batum’da yaptıkları görüşmede Batum Avrupa Entegrasyonu Zirvesi Bildirgesi’ni imzaladılar.

Belgede, “Demokratik kurumlarımızı güçlendirmeyi amaçlayan kapsamlı reformlar yoluyla Avrupa Birliği’ne entegrasyon sürecimizi sürdürmeye ve AB hukukunun temel unsurlarıyla ilgili alanlardaki mevzuatımızı kademeli olarak yakınlaştırmaya yönelik sarsılmaz bağlılığımızı yeniden teyit ediyoruz.” denildi.

Bildirge, AB ile Ortaklık Anlaşmalarının reformlar için kilit yol haritaları olduğunu ve bunların sürekli uygulanmasının, siyasi birlikteliğin güçlendirilmesi ve Avrupa Birliği ile ilişkili üç ortağın ekonomik ve sektörel entegrasyonunun daha da derinleştirilmesi için temel oluşturduğunu belirtilerek “Üç birleşmiş ortağa bir Avrupa perspektifi sağlamak güçlü bir teşvik olacak ve daha da derin ve daha geniş reformlara ivme kazandıracaktır. Bu bağlamda, AB Antlaşması’nın 49. maddesi uyarınca Gürcistan, Moldova ve Ukrayna, Avrupa değerlerine saygı duyan ve tanıtımlarına sadık olan Avrupa devletleri olarak Avrupa Birliği’ne üyelik başvurusunda bulunabilirler.” denildi.

Üç ülke ayrıca, hibrit tehditlerle mücadele, siber direncin artırılması, dezenformasyonla mücadele ve ilgili AB departmanları ve hizmetleriyle işbirliği platformları geliştirme dahil olmak üzere ortak güvenlik ve savunma politikası alanında AB ile işbirliği yapmaya hazır olduklarını belirtti.

ukrhaber.com

Trenle seyahat artışa geçti. Ukraynalıların en çok tercih ettiği hatlar

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com