Ukrayna, Lukaşenko’nun Belarus Cumhurbaşkanı olarak göreve başlamasını meşru bulmuyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba tarafından açıklandığına göre Ukrayna devleti, kendini Belarus Cumhurbaşkanı ilan eden Aleksander Lukaşenko’nun “göreve başlamasını” meşru görmüyor.

Ukrayna Dışişleri ve Bakanı Dmitriy Kuleba,

Ukrayna devletinin bu konudaki pozisyonu bakan tarafından resmi twitter hesabından duyuruldu.

Kuleba yayınladığı mesajda “Belarus’taki seçim kampanyasının gidişatı ve sonraki olaylar dikkate alındığında, Lukaşenka’nın bugün göreve başlaması, onun Belarus devletinin meşru başkanı olarak tanınması anlamına gelmiyor.” dedi.

Ukrayna’nın böyle bir pozisyonunu komşu bir devletin içişlerine müdahale olarak görmediğini ayrıca vurguladı: “Ukrayna hiçbir şekilde Beyaz Rusya’nın içişlerine karışmadı ve Belarus halkını her zaman destekleyecektir.” dedi.

Lukaşenko, Belarus’un cumhurbaşkanı olarak Çarşamba günü Minsk’te Belarus Merkezi Seçim Komisyonu Başkanı’ndan mazbatasını aldı. Buna yanıt olarak, bazı AB üyeleri onun yetkisini artık tanımayacaklarını söyledi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com