Zelenskiy, G7 ve AB ülkelerinin büyükelçileri ile biraraya geldi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy Nikolayev’de G7 ve Ukrayna’da akredite olan Avrupa Birliği ülkelerinin büyükelçileri ile bir araya geldi.

Zelenskiy, G7 ve AB ülkelerinin büyükelçileri ile biraraya geldi

Büyükelçilere yolsuzlukla mücadele kurumları, Ukrayna Merkez Bankası etrafındaki durum ve yerel seçimler için yapılan hazırlıklar hakkında bilgi verdi.

Zelenskiy büyükelçilere yaptığı konuşmada “Sizin devletlerinizden ve AB’den verilecek destekler Ukrayna için çok önemlidir. Bu nedenle, sizleri dinlemek, siyasi yaşam vizyonum ve ülkedeki dönüşümü gerçekleştirmek için stratejimi sizlerle paylaşmak için bu diyaloğu sürdürmek istiyorum.” dedi.

Cumhurbaşkanı, toplantı katılımcılarına temel reformların durumu ve uygulanmasındaki beklentileri, yolsuzlukla mücadele kurumları, NBU çevresindeki durum ve yerel seçimler için yapılan hazırlıklar hakkında bilgilendirdi. Devlet başkanı, ülkenin gidişatının değişmezliğini garanti etti.

“Avrupa’nın tercihi devletimiz için değişmez. Ukrayna’daki siyasi ve ekonomik dönüşümlerin gündemini oluşturan ajandamızdır.” diye vurgulayan Zelenskiy, ülkenin ekonomik beklentileriyle ilgili olarak, yetkililerin Ukrayna’nın sürdürülebilir dinamik kalkınması, istihdam yaratma, altyapı modernizasyonu, sanayi ve üretim üslerinin restorasyonu ve yatırımların çekiciliği için temel atmaya çalıştıklarını vurguladı.

“Şimdi hükümetin ve Verkhovna Rada’nın çabaları kriz sırasında ekonomiyi desteklemeyi, yatırımları çekmeyi ve Ukrayna’nın potansiyelini koruduğu endüstrileri modernleştirmeyi amaçlıyor. Yabancı yatırımlarla ilgileniyoruz ve yatırımcılar için rahat koşullar yaratmak için çalışıyoruz. Önceliğim yatırımın sistematik olarak iyileştirileceği bir iklimi oluşturmak.” dedi.

Ukrayna Merkez Bankası’nın bağımsızlığını sürdürme pozisyonundan yana olduğunu ve bankacılık sektöründeki reformların devamına dikkat ettiğini kaydeden Zelenskiy, yolsuzlukla mücadele kurumlarının bağımsızlığının daha az önemli olmadığını söyledi. Pozisyonunun – özellikle SAP ve NABU gibi yolsuzlukla mücadele kurumlarının başkanlarının pozisyonları için rekabet komisyonları üyelerinin seçimi için tüm prosedürler ve rekabetin, kanunla belirlenen prosedüre uygun olarak, şeffaf bir şekilde ve kamu kontrolü altında gerçekleştirilmesi gerektiğini temin etti.

Zelensky, “Anayasanın garantörü olarak, Yolsuzlukla Mücadelede Uzmanlaşmış Savcılık (SAP), Ukrayna Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Bürosu (NABU) ve Yolsuzlukla Mücadele Yüksek Mahkemesi (VAKS)’ın çalışmalarının bağımsızlığını ve şeffaflığını korumak ve gerekeni sağlamak için mümkün olan her şekilde hazırım. Aynı zamanda, Ukrayna vatandaşları, bu organların etkin çalışmasını görme hakkına sahiptir.” dedi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com